Sport

2010. július 27., kedd, Sport

Úszás

A sepsiszentgyörgyi Mátyás Andrea vasárnap tovább folytatta a jó szereplést az országos ifjúsági II-es nyári úszóversenyen. A Brassói MSC-nek versenyző háromszéki lány a viadal zárónapján további két számban állt starthoz, az 50 méteres háton második (33.86 mp), míg a 4x100 méteres vegyes váltóban bronzérmes lett (5:24.11 perc). Mint ismeretes, a szentgyörgyi úszó a megmérettetés első három napján négy aranyérmet szerzett.

Labdarúgás

Az I. liga első fordulójának vasárnapi eredményei: Kolozsvári U—Steaua 1—2 és Astra—Dinamo 1—2. A Marosvásárhely—Brassói FC és a Victoria Brăneşti—Gázmetán találkozó lapzárta után ért véget.

Kerékpár

* Csík Kupa. Vasárnap Csíkszeredában is sor került egy amatőr kerékpárversenyre, amelyen több háromszéki bringás is részt vett. Az eredmények: U18 (6 induló): 1. Gál Oravecz István (19:23 perc), 2. Szabó Norbert (19:24 perc), 3. Gegő Hunor (20:46 perc); U14 (9 induló): 1. Kovács Nándor, 2. Sárig Andor, 3. Szakács Péter; 40—49 év között (8 induló): 1. Imre János Zsolt, 2. Nagy Lóránt, 3. Krosz Péter; 50 év fölött (3 induló): 1. Balló Zoltán, 2. Csala József, 3. Láday Károly András; nyílt verseny, egyéni — férfiak (29 induló): 1. Végh Hunor (45:02 perc), 2. Tőke Botond (45:02 p), 3. Deák Zsombor (45:02 p), 4. Kelemen Árpád (45:02 p), 5. Rácz Botond Levente (45:02 p), 6. Bihari Szilárd (45:02 p); nők: 1. Rácz Zsuzsanna; csapatverseny (5 csapat): 1. Ozzie (Végh Hunor, Tőke Botond, Koncz István, Berszán Paul Gabriel, Gál Oravecz Zsolt) — Csíkszereda, 2. Aluta (Deák Zsombor, Rácz Botond Levente, Bihari Szilárd, Ruszuly Ervin, Papp Zoltán) — Sepsiszentgyörgy; 3. Helinatusz (Tokos Attila, Szász Attila, Pál Zsolt) — Csíkszereda. A Csíkszék Kupát tehát a csíkszeredai Ozzie csapata kapta, akárcsak a Székelyföld Kupát.

* Székely Kerékpáros Körverseny. Jevgenyij Gerganov (Hemus — 1896 — Vivelo) sikerével zárult a 4. Székelyföldi Kerékpáros Körverseny, ám a házigazda Tusnád Cycling Team egyik kerekesének is jutott a megkülönböztetett mezből: az olasz Bruno Rizzi ölthette magára végérvényesen a legjobb hegymenőnek járó, Csíkszereda feliratú sárga trikót. Vasárnap két félszakaszt rendeztek, délelőtt az egyéni időfutamra került sor Csiba és Hargitafürdő között, kora este pedig a Csíkszereda utcáin kialakított 5,5 km-es pályán tett meg tizenhét kört a mezőny.

* Tour de France. A várakozásoknak megfelelően Alberto Contador a vasárnapi zárószakaszon megőrizte az összetettben vezetőnek járó sárga trikót, ezzel 2007 és 2009 után harmadszor is megnyerte a Tour de France kerékpáros körversenyt. A spanyol kerekes a mezőnnyel érkezett be a párizsi Champs-Élysées-n kialakított célba. A huszadik, 102,5 km-es etapot a brit Mark Cavendish nyerte, aki ötödik idei részsikerét aratta. Összetettben — akárcsak tavaly — a luxemburgi Andy Schleck lett a második. A harmadik helyen az orosz Gyenyisz Mencsov zárt.

Megbüntették a Ferrarit

A Forma—1-es Német Nagydíj versenybírói százezer dolláros büntetést róttak ki a Ferrarira, mivel az olasz istálló a vasárnapi GP-n utasította Felipe Massát, hogy engedje át az első helyet csapattársának, Fernando Alonsónak. Az ügyet további vizsgálatra megküldik a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) motorsport-világtanácsának. A brazil Massa, aki a rajt után a harmadik helyről az élre került, majd pozícióját a verseny kétharmadán keresztül megtartotta, nyilvánvaló csapatutasításra a 49. körben átengedte az első helyet a vb-címre még esélyes spanyol Alonsónak, aki végül megnyerte a német GP-t. A rádióüzenetben ez hangzott el: ,,Fernando sokkal gyorsabb, mint te. Nyugtázd, hogy vetted az üzenetet..." A FIA szabályzata tiltja, hogy ilyen jellegű csapatutasítás befolyásolja a verseny végeredményét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-07-27: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Két közúti baleset
Vásárnap késő este egymástól függetlenül két könnyebb kimenetelű közúti baleset helyszíne volt a Kézdivásárhely és Csernáton közötti országút, ahol az úttesten keletkezett vízréteg miatt egy Wolkswagen Passat kötött ki a termőföldön, egy kilenc személyt szállító mikrobusz pedig oldalra borult (felvételünkön). Értesülésünk szerint az utasok közül néhányan könnyebb sérülést szenvedtek.
Kép és szöveg: Iochom István
2010-07-27: Magazin - Józsa Lajos:

A vízipuska feltalálója

Szabó Pál Bécsben élő mesterember 1815-ben feltalálta a vízipuskát, melyet tűz oltására lehetett használni. Találmányának forgalmazását a császár engedélyezte, és ezt a Monarchia területén mindenkinek, elsősorban a nagyobb városoknak köriratban tették közzé.