A vízipuska feltalálója

2010. július 27., kedd, Magazin

Szabó Pál Bécsben élő mesterember 1815-ben feltalálta a vízipuskát, melyet tűz oltására lehetett használni. Találmányának forgalmazását a császár engedélyezte, és ezt a Monarchia területén mindenkinek, elsősorban a nagyobb városoknak köriratban tették közzé.

Miklósvárszék alkirálybíróját így tájékoztatták a találmányról:

,,Bécsben lakó Szabó Pál nevű mester ember a tűz oltására vízipuskát talált fel. Ezen idezárt nyomtatványból annak árát a Felséges Királyi Fő Igazgatótanács június 1 napjától 42 szám alatt költ kegyelmes rendelése következéséül oly meghagyás mellett, közölteti a Tekintetes Király Bíró urakkal, hogy a tehetősebb birtokosokat és a comunitásokat annak megszerzésére serkentsék.

LAJSTROM

Bécsben az úgynevezett Brigittenauban a 148 szám alatt lakó Szabó Pál által feltaláltatott és különös Császári Királyi privilégium mellett fenn álló fabrikájában az alább írt áron készítendő vízipuska. 2 bécsi vedres kézben hordozható 400 R. For. A vízipuskáknak 14 változata van, egészen 20 bécsi vedres puskákig, melyeket lovas szekerekre lehet szerelni, és ennek az ára 3200 R. For. Mindeniknek álhatatosan és szakadatlanul vizet lövő csője van. A fenti vízipuskának mindenik neme áll egy merő rézcsőből, benne járó gombos szívórúdból, egy üres kádból és mindenféle fordítható réz csőből, melyet tetszés szerint, minden pillanatban amerre tetszik, arra lehet fordítani, s azzal a vizet lőni, mindenik neme ezen vízipuskának srófok által úgy vagyon összefoglalva, hogy azokat akár ki is egy pillanat alatt széjel bonthatja, és tisztítás után össze rakhassa. Ha valaki a megjegyzett nemet azon tűz oltó puskának meg akarja szervezni. Bécsben a Brigittenauban 148 szám alatt a feltalálónál a következendő feltételek alatt mindenkor megkaphatja. Aki meg akarja az írt vízipuskát nemei közül valamelyiket szerezni, a kiszabott árnak legalább egy harmadát az alkalomkor előre tegye le. Az előre lett fizetségről Jegyző Könyv szerint meghamisíthatatlanul fog elkészülni. A hátra levő kétharmad részt a fizetésnek akkor kell letenni, amikor a vízipuska készen lészen, és a vevő kezébe átal adatik."

Arról, hogy Háromszékre került-e a Szabó Pál által feltalált vízipuskából, nincsenek feljegyzések. Valószínű, hogy a nagyobb városok vásároltak a találmányból először. A tűzoltók által még több mint száz évig használt vízipuska feltalálása egy magyar ember érdeme, akiről tisztelettel kötelességünk emlékezni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-07-27: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Úszás
A sepsiszentgyörgyi Mátyás Andrea vasárnap tovább folytatta a jó szereplést az országos ifjúsági II-es nyári úszóversenyen. A Brassói MSC-nek versenyző háromszéki lány a viadal zárónapján további két számban állt starthoz, az 50 méteres háton második (33.86 mp), míg a 4x100 méteres vegyes váltóban bronzérmes lett (5:24.11 perc). Mint ismeretes, a szentgyörgyi úszó a megmérettetés első három napján négy aranyérmet szerzett.
2010-07-27: Magazin - Demeter J. Ildikó:

Háromszéki rendőrlány Koszovóban

Három évig szolgált a koszovói nemzetközi rendőri alakulatban a sepsiszentgyörgyi rendőrség egyik tagja. A 33 éves Diana Lolu rendőr albiztos a kriminalisztikai osztályon dolgozott, onnan pályázta meg előbb a háromhetes, igen szigorú (bukaresti) képzést, és annak sikeres elvégzése után válogatták be 2006 végén az ENSZ-misszióba, ahol két évig tevékenykedett különböző munkakörökben, egy évet pedig az európai uniós rendfenntartóknál húzott le.