Háromszéki rendőrlány Koszovóban

2010. július 27., kedd, Magazin

Három évig szolgált a koszovói nemzetközi rendőri alakulatban a sepsiszentgyörgyi rendőrség egyik tagja. A 33 éves Diana Lolu rendőr albiztos a kriminalisztikai osztályon dolgozott, onnan pályázta meg előbb a háromhetes, igen szigorú (bukaresti) képzést, és annak sikeres elvégzése után válogatták be 2006 végén az ENSZ-misszióba, ahol két évig tevékenykedett különböző munkakörökben, egy évet pedig az európai uniós rendfenntartóknál húzott le.

Eleinte három váltásban felügyelték az utcai járőröket, főleg a szabályok és törvények betartását ellenőrizve, később a közrend biztosításával és az igazságügyi, bűnügyi felderítéssel is foglalkoztak: helyszíni szemlével, tömegsírok feltárásával (egy alkalommal a művelet vezetésével is megbízták), valamint a helyi hatóságokkal való kapcsolattartással. Egy év a háborús bűnök osztályán telt el, itt nagyon sok iratcsomót néztek át és értékeltek újra. A harmadik évben már az Európai Unió missziójához kerül, őrsparancsnoki rangban kell intézkednie egy vegyes, albán—szerb lakosságú körzetben. Nem volt könnyű, a háborús konfliktusok ma is meghatározzák az emberek hétköznapjait, nehezen is nyilatkoznak egy-egy nyomozás során, de ugyanakkor nagyon erős az élni akarás is, minden baj ellenére.

A rendőrség is mindenféle gonddal küzd, nagyon lassítja a munkát a mindent behálózó korrupció, szervezett bűnözés is van — néhány rendőr azonban nagyon elszántan küzd a változásért, és ez jó. Sokat megtanult Koszovóban, még a kenyai kollégától is — nyilatkozta a kötelező féléves szabadságáról nemrég visszatért rendőrtiszt —, bár sok mindennek „remélhetőleg" nem veszi hasznát itthon.

Pillanatnyilag a csalásokat kivizsgáló osztályon dolgozik, és bár egy évig az országban kell maradnia, már keresi a következő külföldi munka lehetőségét. Anyagi okai is voltak az első ugrásnak, de szakmailag is kihívás teljesen új környezetben, új feladatokat megoldani, és most az egész világon vannak barátai — mondja.

Diana Lolu Kolozsváron született, német iskolába járt, a rendőrfőiskolát 2000-ben végezte el, és azóta több németországi tanfolyamon is részt vett. Angolul is jól beszél, előfeltétele volt a missziós munkának. Véleménye szerint a román rendőrök teljesítményeit — körülbelül hatvanan dolgoznak most Koszovóban, de hat más konfliktusos övezetben is szolgálnak még szerte a világban — elismerik a szakmabeliek, bár Románia megítélése igen negatív; ez nem csoda, mert a rendőrök elsősorban bűnözőkkel találkoznak, de gyökeres a szemléletváltás, ha van, aki az ország szebbik oldalát is megmutassa.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-07-27: Magazin - Józsa Lajos:

A vízipuska feltalálója

Szabó Pál Bécsben élő mesterember 1815-ben feltalálta a vízipuskát, melyet tűz oltására lehetett használni. Találmányának forgalmazását a császár engedélyezte, és ezt a Monarchia területén mindenkinek, elsősorban a nagyobb városoknak köriratban tették közzé.
2010-07-27: Magazin - :

Sétakocsikáztak az Anna-bál szépei

Kocsis Korinna 19 éves jákfai (Vas megye) kozmetikustanuló, az idei Anna-bál szépségkirálynője négyes fogattal, huszárbandérium kíséretében indult sétakocsikázásra vasárnap délelőtt Balatonfüreden Bóka István polgármester társaságában.