Koszovópánik

2010. július 27., kedd, Közélet

Az alábbiak pontosabb megértése miatt kénytelen vagyok a TP hűséges olvasóinak bevallani: egy másik galaxisban Tőkés László EP-alelnök sajtófőnökeként is tevékenykedem. Ebben a minőségemben elég sokszor hívnak ismeretlen telefonszámról, és munkahelyi kötelességem lehetőleg az összesre válaszolni.

Alapjáraton ezzel nincs semmi gondom, szívesen beszélgetek az általam ismert nyelveken bárkivel, az általam nem ismert nyelveken is meghallgatom a hívó felet, az interetnikus kommunikáció rajtam ne múljék.

Tusványosra ellenben a TP redaktoraként érkezem, tábori sajtófelelősként, tehát én is minden este reggel fekszem le. (...)

Épp ezért péntek reggel nagyon, de nagyon rosszulesett, hogy ama másik galaxis durván rátört első és egyetlen, igencsak kurtára szabott álmomra. Egyáltalán nem díjaztam, hogy a térerőfoszlányokon átszüremkedő ismeretlen sajtósok három óra alvás után Koszovóról kérdeznek, pontosabban akarják kérdezni Tőkés László EP-képviselőt moströgtöndeazonnal.

Első feltevésemet, hogy tudtomon kívül az EMNT elnökét a független Koszovó új elnökévé választották volna, cáfolta a tizenegyedik telefonáló hölgy, aki Markó Bélát is emlegette, illetve az EMEF-et. Emlékeztem arra, hogy Tőkés László EMEF-társelnök csütörtökön említette Koszovót, pontosabban úgy fogalmazott: ha Koszovó kivívta a függetlenségét, akkor mi miért ne vívhatnánk ki Székelyföld autonómiáját? Ez a tétel számtalanszor elhangzott, még az Európai Parlamentben is, szóval nem értettem, hogy a huszonötödik médiacápa miért akar moströgtöndeazonnal tisztázni, ezért nagyot sóhajtva bekapcsoltam a még meleg laptopot, és kiléptem a tusványosi mikrokozmoszból. Ekkor derült ki számomra, hogy Tőkés László Koszovó függetlenségére vonatkozó utalása szerencsés nemzetközi kontextusban hangzott el, hiszen épp aznap adták hírül: az ENSZ hágai Nemzetközi Bíróságának nem kötelező érvényű állásfoglalása szerint Koszovó 2008-as, egyoldalúan kikiáltott függetlensége nem ellentétes a nemzetközi joggal.

Hát ettől pipult be a román média, ettől habzott a riporterek szája, emiatt érezte kötelességének minden rendű és rangú politikus, hogy bermudában védje az ősi román földet, napszemüvegét levetve hörögjön az egységes és oszthatatlan román nemzetállam miatt.

Tőkés László ,,koszovózása" egész nap a tekintélyesebb román hírügynökségek vezető híre volt, számtalan kommentáló mindenféle szűrés nélkül javasolt kötelet, golyót a volt temesvári lelkipásztornak. Tőkés László tűző napon állva nyugodtan válaszolgatott a buta és előítéletekkel terhelt kérdésekre.

Riadalmuk elfedéseképpen a két vezető hírtelevízió szerkesztői az előzetesen egyeztetettekkel ellentétben ,,becsempészték" kérdezőnek Gheorghe Funart (Realitatea TV) és Corneliu Vadim Tudort (Antena 3). Tőkés László ekkor lazán kilépett a kameratűzből, az urakkal nem óhajtott diskurálni.

Funar és C. V. Tudor. Hát ezért kár volt engem felkölteni, mondok. Ha ennyit értenek meg a Hágai Bíróság állásfoglalásából, akkor még sokat kell gyúrni, hogy az egyesülő Európát a maga történelmével, eszméivel és aktualitásával megéljék.

Addig Románia látható része magamagát teszi nevetségessé. Nyomják a pánikgombot élőben, mint a kommunisták 1989 decemberében.

Demeter Szilárd, Tusványos Press

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-07-27: Közélet - :

Orbán Viktor Gelencén

A tusványosi nyári szabadegyetemen tartott előadását követően Orbán Viktor miniszterelnök és kísérete szombaton 19.30 óra körül érkezett Gelencére, a Ladia falurészen a 471. szám alatti Jancsó-udvarházhoz régi barátja, dr. Szász Károly közgazdász, a magyarországi Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének meghívására.
2010-07-27: Közélet - :

Kártyaparti Tusnádfürdőn (Jegyzet)

Véget ért Tusnádfürdőn a 21. kártyaparti nyílt lapokkal, ahol a politikusoknak, közéleti szereplőknek alkalmuk adódott elemezni, hogy miként is játszották meg (vagy el) az egy év alatt kiosztott lapokat, kidolgozni néhány játékstratégiát a következő leosztá­sokra, vagy kártyavárakat építgetni.