Gelencei székely kapu Magyaroszágra

2010. július 27., kedd, Közélet

A Magyarok Világszövetsége felhívása nyomán a székely székek egy-egy székely kaput állítanak a szegedi Vértónál tavaly felavatott Székely Himnusz-emlékműhöz vezető úton.

A székely székek kapui a következő sorrendben helyezkednek majd el alulról a domb felé haladva: Udvarhelyszék mint anyaszék, Csíkszék, Gyergyószék, Sepsiszék, Kézdiszék, Orbaiszék, Bardocz fiúszék és Marosszék. Az első kaput még ebben a hónapban felállítják, a többit augusztus első hetére tervezik. A nyolc kapu felavatására és megáldására augusztus 14-én 16 órai kezdettel, az I. Székely-Magyar Világtalálkozó keretében kerül majd sor. Háromszék 4,40 méter széles és galambdúc nélkül 3,70 méter magas kapuja másfél hét alatt készült el Gelencén, Both László műhelyében, ma szállítják darabokban Szegedre, A díszkapuhoz Hegedüs Ferenc, dr. Mucsi Mihály, Nagy Lajos, István Zoltán és Keresztes István nyújtott anyagi támogatást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1404
szavazógép
2010-07-27: Közélet - :

Az ENSZ elé kerül az autonómiánk

Az ENSZ elé kerül Az erdélyi magyarok kérdése az ENSZ Emberjogi Főbiztossá­ga elé kerül. Augusztus 10-re tűzték ki megvitatásra azt a dokumentumot, amelyet a Pro Regio Siculorum Egyesület, a Bolyai Kezdeményező Bizottság és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács juttatott el.
2010-07-27: Közélet - Farkas Réka:

Ismét pusztított az ár

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka ismét számos háromszé­ki településen pusztított az árvíz. Összesen 230 gazdaságot, 130 házat árasztott el a hegyekről, dombokról lezúduló víz, a megá­radt patakok.