Ismét pusztított az ár

2010. július 27., kedd, Közélet

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka ismét számos háromszé­ki településen pusztított az árvíz. Összesen 230 gazdaságot, 130 házat árasztott el a hegyekről, dombokról lezúduló víz, a megá­radt patakok.

György Ervin, Kovászna megye prefektusa az eddigi legkatasztrofálisabb hétvégének minősítette az elmúlt napokat. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy emberéletet nem kö­veteltek az áradások, Lisznyóban ugyan szekerestül elragadott az ár egy férfit és egy gyermeket, de őket sikerült kimenteni.

Először áradt idén nyáron a Bodza vize, de több településen okozott gondot, a 10-es országúton néhány órára le kellett állítani a forgalmat. Boboceán földcsuszamlás veszélyeztet három házat, Szitabodzán harminc bennvalót, három házat árasztott el a víz. Dobollópatakon a gát bizonyult alacsonynak, négyszáz hektár legelő és tíz gazdaság került víz alá. Jelentős pusztítást végzett az áradás Lisznyó­ban, másfél-két méteres víz hömpölygött az utcákon, Szacsván, a falu olyan részén volt árvíz, ahol eddig soha nem okozott ilyesmi gondot, negyven gazdaságot és kilenc házat árasztott el, Egerpatakon ugyancsak negyven bennvaló és tíz ház szenvedett kárt. Az áradások nem kerülték ki Réty községet sem, ahol huszonöt háztartást, Bardocon pedig hat kilométer nemrég rehabilitált erdei utat árasztott el a víz. Magyarhermányban száz gazdaság került víz alá. Itt megrongálódott a faluba vezető községi út, a híd, és órákig nem volt villanyáram. Olaszteleken húsz hektár szántót öntött el a víz. Hatalmas erővel zúdult az ár Kálnokon is, kerítést, kaput sodort el, több mint száz ház károsodott. Ráduly István, Uzon község polgármestere szerint vasárnap este a kiadós esőzések során körülbelül száz háztartást árasztott el a víz Lisznyón és Lisznyópatakon, másfél-két méteres víz hömpölygött az utcán, és több mint száz gazdaság károsodott, több házba is befolyt a víz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1409
szavazógép
2010-07-27: Közélet - Iochom István:

Gelencei székely kapu Magyaroszágra

A Magyarok Világszövetsége felhívása nyomán a székely székek egy-egy székely kaput állítanak a szegedi Vértónál tavaly felavatott Székely Himnusz-emlékműhöz vezető úton.
2010-07-27: Közélet - :

Bukarestben tárgyal az IMF küldöttsége

Ismét Bukarestben tárgyal a román hatóságokkal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely a Romániának nyújtott hitel soron következő felülvizsgálatát végzi. Az IMF küldöttségének következtetései alapján dönt a washingtoni pénzintézet arról, hogy folyósítja-e Romániának a tavaly márciusban kötött, húszmilliárd euró értékű többoldalú nemzetközi megállapodás hatodik részletét.