MementóDr. Fazakas Sándor

2010. július 28., szerda, Magazin

Negyvenöt esztendővel ezelőtt hunyt el Debrecenben. Minden idők egyik legjelesebb háromszéki származású szemészorvosa, az orvostudomány kandidátusa és egyetemi magántanár volt.

Gidófalván született 1892-ben, és szülőfalujában járt elemibe. Az érettségi diplomát a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégiumban szerezte. Mint sok más mikós diák, önkéntesen jelentkezett a frontra, tábori orvosként szolgálta hazáját, hadseregét, sebesülést is szenvedett. A debreceni Orvostudományi Egyetem hallgatója, majd annak professzora volt, akit számtalanszor hozott haza a honvágy. Bécstől errefelé ő operálta a legsikeresebben a szürke hályogot — tartotta róla a háromszéki közvélemény. Felesége dr. Kóródy Mária volt, egyetlen fia, Sándor endokrinológus és egyetemi tanár. Síremléke a város Nagyerdő melletti temetőjében. A Gidó­falván élő Fazakas család idősebb tagjai még őrzik emlékét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-07-28: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Újrafogalmazott Monarchia (Üzletember-találkozó Európa kulturális fővárosában)

Az Osztrák—Magyar Monarchia idején alapított Közép-Európai Kereskedelmi Kamara új tartalommal való megtöltését célozza az a kongresszus, amelyet szeptember 10-én szerveznek Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretében. A háromszéki érdeklődők a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához folyamodhatnak további információkért.
2010-07-28: Magazin - :

Óriás szurikátaszobor

Tizenegy méteres szurikátaszobrot építettek szalmából Nagy-Britanniában Nantwich közelében.