Olyan volt, mint a tenger

2010. július 28., szerda, Közélet

Közmunkával töltik fel az alacsonyabb részeket

Uzon község négy települését közvetlenül érintette a vasárnap délutáni felhőszakadás. Lisznyó, Lisznyópatak, Bikfalva és Sepsimagyarós területén kutakat, pincéket, gazdaságokat öntött el az ár, terményt tett tönkre, utakat rongált meg a víz.

Utóbbi három falu lejtőre épült, ott nagy erővel zúdult le az esővíz, kerítéseket döntött le, utakat rongált, de nem állt meg. A völgyben elterülő Lisznyó órákig víz alatt állt. De nincs nyugalom Uzonban, Szentivánlaborfalván és Uzonfüzesen sem. Ott a Feketeügy holtárkának vízszintje emelkedett vészesen.

Látni sem lehetett

Délután öt és fél hat között akkora felhőszakadás volt, hogy látni sem lehetett — meséli Lisznyóban Varga Margit. A 76 éves asszony látott még vizet életében, de ekkorát nem.

A víz elvitte a faluvégen levő hidat. A máskor szelíd patakon még gumicsizmával sem lehetett átkelni. Dan Coman terepjáróval érkezett, áthajtott: segítséget hozott, kidöntött kerítését igyekeztek felállítani.

Kerítéseket döntött le az ár

A patakmeder mindkét oldalán pusztított az ár, a terményt letarolta, a kerítéseket kidöntötte. Így történt a vízfolyás innenső felén, Kiss Frigyes portáján is. Olyan volt, mint a tenger, a házat teljesen körbevette a víz, behatolt a fürdőbe és a kicsi konyhába is — mondta Kiss Irma a ház oldalán mutatva, meddig is ért a szint. Férje hátraszaladt, s kinyitotta a kertkaput, legyen lefolyása a víznek, de így is maradt jócskán. Gumicsizmán felül ért, őt a hátán menekítette a férje a ponkra. A hátsó kerítés ledöntve, a vetemény lenyomva, a pityóka kimosva. A kút megtelt. Az asszony még mutatta, az öntöttvas fürdőkádat méterekre elsodorta a víz, olyan ereje volt.

Térden felül érő víz hömpölygött végig az úton — mondják. Náni József, Radu Vilma, Bagoly Mihály házához is bement. Utóbbi épp a faluból kifelé kerékpározott, amikor kocsinkat leintette a Lisznyó pataka töltéséről érkező Ráduly István. — Polgármester úr, elvitte a víz a törökbúzámat, pityókámat, mind. Kapok-e kártérítést? — kérdezte a biciklis utasunktól. Az elöljáró azt mondta, tegyen le kérést a községházára, de semmi jóval nem tudja biztatni.

A polgármester mutatta, a falu alsó végében a víz elöntötte a termőföldet. A patakot Lisznyón át és még a településen alul száz méterre közmunkával kitakarították egy hónappal ezelőtt, de azon alul a vízügyi hivatal dolgozott egy éve, ám visszanőttek azóta a bokrok, feltelt gazzal, s torlasz keletkezett, mely nem engedte át a vizet, így az átlépett a töltésen.

Szekeret lovastul, gazdástul

Lisznyópatakon egy szekeret sodort el az ár. Gazdája át akart hajtani a már növekvő áron, de a járművet felkapta s felborította a sodrás. A férfinak sikerült gyerekét a ló hátára ültetnie, de ő veszélyben maradt. Két fiatalember beugrott a vízbe, és kimentették az apát is a sodrásból.

Állatokat vitt az ár Lisznyóban és Lisznyó­patakon is. A sertések megkerültek, a szárnyasok nem. Vasárnapról hétfőre virradó éjjel állatokat mentettek a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség munkatársai, az uzoni önkéntes tűzoltók és helybeliek. Embereket nem kellett kilakoltatni, de két család a biztonság kedvéért rokonoknál húzódott meg.

Szántó Attila virágkertész két fóliaházát elvitte a víz.

A Lisznyóban járók láthatták, itt is, ott is lapátolnak, földet, homokot hordanak a gazdaságok elé, mélyítik, szélesítik az árkokat, szivattyúzzák a kutakat. Nyilas József arra várt, hogy hozzá is elérjenek az uzoni önkéntes tűzoltók a pumpával. Derékig ért nála a víz — magyarázza, elárasztotta a csűrt, istállót, a házat, még éjfélkor is hordta ki a házból a vizet. A kapu előtti hidat felkapta és elsodorta az ár.

Hétfőn huszonegy kútból sikerült kiszívatni a vizet, tegnap továbbra is Lisznyóban szivattyúztak. Amennyiben végeznek, ma Sepsimagyarós következik, aztán Lisznyópatak és Bikfalva.

Sepsimagyaróson az utakba mély árkokat ásott a víz, egy hidat elvitt. Kovács Zsombor házának nekisodort egy rönköt, beütötte a falat, s a pincét elöntötte a víz.

Segítség a büntetés

A polgármester közölte, többször is felszólították a lakosokat, portájuk előtt takarítsák ki az árkot, pucolják ki a hidak alatti részt, ám ezt többen elhanyagolták. Nem bírságoltak, mert nem akarták sújtani az amúgy is szegény embereket. Uzonban a hidak miatt nem tudott közlekedni a víz az árkokban. Vasárnap éjszaka felszedték az akadályozó hidakat, s a bejárati kapuk elé helyezték. Ha ki-be akarnak járni, meg kell csinálniuk a hidat, ez a büntetésük — tette hozzá az elöljáró. Bikfalván a legtöbb gondot a ki nem takarított sáncok okozták. Hétfőn az önkormányzat erőgépeivel árkot ástak, a sáncból kikotort földet az illető udvarára helyezték.

A turizmus átka

A mostani eső közvetve érintette a község másik három települését, ahol a holtág vízszintje emelkedett vészesen.

Uzonban a Bikfalva felé vezető megyei út két helyen is átszeli a holtágat, három tavat alkotva. Ezek között nincs átfolyás, az átereszek nagyon mélyre süllyedtek. A polgármester már öt éve kérte a hatóságokat, cseréljék ki az átfolyókat. Azóta is levelezett. Most megkapta a vízügyi hivatal átiratát, melyben közlik: nem az ő hatáskörük, megyei útról lévén szó, a megyei tanácsé. A környék lakói háborognak, hisz több mint egy métert emelkedett a víz szintje. Közel negyven kútban lett ihatatlan a víz. Tegnap harminchat aláírással beadványt nyújtottak be a megyeházára, a prefektúrára és a vízügyi hivatalhoz, kérve új átereszek elhelyezését.

A holtág szintje Szentivánlaborfalván is igen megemelkedett, s nincs lefolyása. A legsúlyosabb Uzonfüzes helyzete. A szomszédban, Kökös közigazgatási területén épült a Natura Park szabadidőközpont, melyben a fő attrakciók vízhez kötöttek. Így a befolyó vizeket felfogják, s a holtág szintje kritikus méreteket öltött — részletezi Ráduly István, aki elítéli azt a fajta turizmust, mely más kárából húzza a hasznot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-07-28: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Tovább élő hamis mítoszok

Túl a csalódáson, hogy húsz évvel a rendszerváltás után még mindig nemzetféltő, felbőszült nacionalizmus a válasz az amúgy többször megfogalmazott székelyföldi autonómiaigényre, a Tőkés László elleni szűnni nem akaró hadjárat számos olyan tanulságot tartogat, amelyet érdemes lenne megfontolniuk az erdélyi magyarság vezetőinek.
2010-07-28: Közélet - Hecser László:

Barótot ismét elöntötte az ár (Újabb csapás)

Még a víz az úr, de már takarítanak
A már rég túltelített, nedves talaj képtelen felszívni, a hulladékkal, iszappal tele mederben nem tud lefutni az esővíz, így lesz az égi áldásból több száz család számára átok. Hétfőről keddre virradóra, hajnali háromkor kezdett kitartóan szitálva esni az eső, fél hét, hét óra tájban pedig már Baróton a Víz utca felső és középső táján átlépte a gátat, s percek múlva térden felül ért a víz.