Anna-napi vásár UzonbanKevés a pénz, sok a víz

2010. július 29., csütörtök, Közélet

A hagyományos Anna-napi vásárra is rányomta bélyegét az elmúlt hetekben megyeszerte pusztító áradáshullám: az uzoni vásárteret víz borította, így az út másik oldalára szorultak a vásárlók-eladók, ráadásul a kínálat is jóval gyengébb volt, mint az előző években.

Nincs pénzük az embereknek, ebből is látszik, meg aztán mindenütt nagy a víz — mesélik a Rétyről vásárba érkezett érdeklődők, és sorolják a falvakat, hol, hány házban tett kárt az ár. Többnyire malacokból, süldőkből állt a kínálat — a tilalom miatt csak helyi állatokat lehetett árusítani —, 80—100 lejért adták, lovakat, teheneket nem is hoztak, mondják is: előbb-utóbb szarvasmarha-hiány áll be. Igaz, nem nagyon éri meg manapság tehénnel foglalkozni, 65 banit adnak a termelőnek egy liter tejért, számolják is, mennyit kell leadni, hogy bár egy üveg sört meg lehessen inni az árából. A seprűk, ostorok viszont kelendőek, kínálja is portékáját szorgalmasan az eladó, 10 pénz a jobbik korbács, de ötért is lehet kapni, a miccset, áldomásnakvalót árusító sem panaszkodik, bár nagyon kevesen vannak, valami mozgás mégiscsak érzékelhető.

Mert most még van, ahogy van, de mi lesz jövőre? — kérdezik egymástól az emberek, miközben aggódva tekintenek az ismét csak fenyegetően gomolygó felhőkre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-07-29: Közélet - :

Újra árad a Feketeügy

Tegnap délután ismét megáradt a Feketeügy, és elöntötte az Uzonból Bikfalva, Lisznyó, Lisznyópatak, Sepsimagyarós irányába vezető utat. Délben még nyoma sem volt a víznek, estefelé azonban már nehezen jutott át a gépkocsi, s félő volt, akárcsak néhány hete, a négy települést csak nagy járművekkel, traktorokkal lehet majd megközelíteni.
2010-07-29: Közélet - Mózes László:

Népszerű a Zöld Ház program

Háromszékről kétszáznál többen kérték a Zöld Ház program által biztosított, vissza nem térítendő állami támogatást, amely környezetbarát fűtési rendszerek felszereléséhez igényelhető.