Bemutatták az Új Széchenyi Tervet

2010. július 29., csütörtök, Világfigyelő
Az ország pénzügyi helyzete ma stabil és kiszámítható, jó reményekre ad alapot ahhoz, hogy a kormány folytassa a szerkezeti átalakításokat, és egyúttal beindulhasson a gazdaság növekedése — jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Új Széchenyi Terv vitairatának bemutatóján tegnap.

Az MSZP a konkrétumokat hiányolja, a Jobbik biztatónak tartja a célokat, az LMP pedig elhibázottnak tartja az Új Széchenyi Terv koncepcióját

A vállalkozóknak tartott rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: ,,a költségvetés összeomlásának veszélyét sikerült elhárítani az akciótervvel". Mint mondta, aránylag stabil helyzetben van az ország, ezért van lehetőség az újjáépítésre. A kormányfő véleménye szerint a gazdasági helyzet stabilitását mutatja, hogy a Nemzetközi Valutaalappal történő tárgyalások félbeszakadása és az azt követő leminősítések csupán időleges zavarokat okoztak.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerint a kormány célja az Új Széchenyi Tervvel, hogy gyorsan, hatékonyan, összehangoltan tudják eljuttatni a hazai és uniós összevont forrásokat a kis- és közepes vállalkozásokhoz. A szándék, hogy a ciklus végéig összesen 1000 milliárd forintot biztosítsanak erre a célra az összevont forrásokból. A nemzeti fejlesztési miniszter közölte: új pályázati rendszert, a fejlesztési források tervezésének, elosztásának új intézményrendszerét és új értékelési rendszert kell létrehozni. Kitért arra is, hogy a 2007—2013 közötti időszakban Magyarország számára elérhető uniós források értéke összesen 7870,17 milliárd forint. Ebből jelenleg 1828,8 milliárd forint szabad forrás áll rendelkezésre, 1480,2 milliárd futó projekt és 4126,5 milliárd forint kötelezettségvállalással elindított projekt mellett.

Az Új Széchenyi Tervben az egészségipart, a zöld gazdaságfejlesztést, a lakásprogramot, az üzleti környezet fejlesztését, a tudomány-innováció-növekedés területét, a foglalkoztatást és a közlekedést hatá­rozta meg a kormány kitörési pontként — mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az Új Széchenyi Terv akkor lesz sikeres, ha kevesebb pályázattal működik, mint az előző kormány alatt. A rendszernek stabilabbnak, egyszerűbbnek és gyorsabbnak kell lennie — tette hozzá Matolcsy György, aki elmondta: az idei év második felében pénzügyi, 2011-ben és 2012-ben strukturális konszolidációra van szükség, utána jöhet a növekedési szakasz, ez pedig a fejlesztési források gyors felhasználását igényli.

A Fidesz-kormány az önkormányzati választásokig semmit nem akar elmondani valóságos gazdasági programjából — értékelte az MSZP részéről Tukacs István az Új Széchenyi Terv vitairatának bemutatásán elhangzottakat tegnap. A szocialista országgyűlési képviselő szerint egyetlen konkrétum sem hangzott el a terv bemutatásán. Az LMP visszalépésnek tartja a kormány által ismertetett Új Széchenyi Tervet, és elhibázottnak annak koncepcióját. A Jobbik biztatónak tartja az Új Széchenyi Tervben megfogalmazott célokat, és egyetért azzal az értékeléssel, amely szerint az első Széchenyi Terv volt az utolsó sikeres gazdaságfejlesztési program.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-07-29: Közélet - :

Az erős idő gólyaáldozata

Egy fehér gólya lett a múlt heti erős időnek az áldozata Uzonban. A Köpe és a Barabás család közös lakásának tetején csapott bele a száraz villám, s így a ház nem gyúlt meg — tájékoztatott Varga László, lapunkból is ismert fotós, aki lencsevégre kapta az ártatlan áldozatot. (kgyz)
2010-07-29: Világfigyelő - :

Szerbia további tárgyalást akar Koszovóról

Szerbia további tárgyalásokat javasol Koszovóról az ENSZ-közgyűlésnek tegnap beterjesztett határozattervezetében, jóllehet a hágai Nemzetközi Bíróság a múlt héten úgy foglalt állást, hogy nem sérti a nemzetközi jogot a volt szerbiai tartomány függetlenségének egyoldalú kikiáltása.