Szerbia további tárgyalást akar Koszovóról

2010. július 29., csütörtök, Világfigyelő

Szerbia további tárgyalásokat javasol Koszovóról az ENSZ-közgyűlésnek tegnap beterjesztett határozattervezetében, jóllehet a hágai Nemzetközi Bíróság a múlt héten úgy foglalt állást, hogy nem sérti a nemzetközi jogot a volt szerbiai tartomány függetlenségének egyoldalú kikiáltása.

A belgrádi külügyminisztérium által közzétett határozattervezet leszögezi, hogy az egyoldalú elszakadás nem lehet elfogadható módja a területi viták rendezésének. A dokumentum értelmében az ENSZ-közgyűlés felhívná a feleket, hogy miután ,,nem sikerült egyetértésre jutniuk Koszovó egyoldalúan kihirdetett függetlenségének következményeiről, párbeszéd útján találjanak kölcsönösen elfogadható megoldást minden nyitott kérdésre a régió békéje és biztonsága érdeké­ben". A Beta szerb hírügynökség szerint a határozattervezet nem tartalmazza azt az eddig hangsúlyos szerb követelést, hogy nyissák meg újra a tárgyalásokat Koszovó jogállásáról. Pristina erről hallani sem akar, a koszovói albán álláspont szerint a terület státusa eldöntött tény, nincs róla mit tárgyalni.

A szerb külügyi tárca közölte, Vuk Jeremic szerb külügyminiszter tegnap New Yorkba utazott, ahol Ban Ki Mun ENSZ-főtikárral tárgyal a koszovói helyzetről, illetve a BT-tagállamok ENSZ-nagykö­veteivel egyeztet a jövő hétre tervezett, Koszovónak szentelt rendkívüli BT-ülés előtt.

Az ENSZ-közgyűlés azért foglalkozik a hágai Nemzetközi Bíróság döntésével, mert formailag — noha Szerbia volt a kezdeményező — ez a fórum kérte fel a taláros testületet állásfoglalásra. A bíróság megküldte tanácsadó véleményét a szeptember közepén New Yorkban összeülő Közgyűlésnek, ahol majd határozatot fogadnak el a döntés tudomásulvételéről. Várhatóan nem a szerb előterjesztés lesz az egyetlen határozati javaslat a Közgyűlés előtt. Hírek szerint a Koszovó függetlenségét pártoló országok is be fognak nyújtani egy határozattervezetet.

Szerbiában csalódottan fogadták a hágai bíróság július 22-i döntését; a tanácsadó vélemény nyomán megfigyelők szerint jelentősen megnőhet a Koszovó államiságát elismerő országok szá­ma. Jelenleg a világ 69 állama ismeri el Koszovót függetlennek, köztük az Egyesült Államok, az Európai Unió tagállamainak háromnegyede, továbbá Törökország, Szaúd-Arábia és Japán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-07-29: Világfigyelő - :

Bemutatták az Új Széchenyi Tervet

Az ország pénzügyi helyzete ma stabil és kiszámítható, jó reményekre ad alapot ahhoz, hogy a kormány folytassa a szerkezeti átalakításokat, és egyúttal beindulhasson a gazdaság növekedése — jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Új Széchenyi Terv vitairatának bemutatóján tegnap.
2010-07-29: Világfigyelő - :

Nincs túlélő (Repülőszerencsétlenség Pakisztánban)

A legfrissebb hírek szerint 152-en utaztak a személyzettel együtt a tegnap Pakisztánban lezuhant repülőgépen, és a szerencsétlenségben mindenki meghalt.