Röviden

2010. július 29., csütörtök, Világfigyelő

Perelnek a Herzog-örökösök

Herzog Mór Lipót örökösei Washingtonban beperelték a magyar államot és a felügyelete alatt lévő több múzeumot, hogy visszakaphassák a néhai bankár 1944-ben ellopott műgyűjteményének Magyarországon található darabjait — jelentette tegnap a The New York Times napilap. A washingtoni kerületi bíróságon beadott kereset példátlan fordulat a Herzog-gyűjtemény ügyében, ugyanis a felperesek nem csak azt a negyven műtárgyat követelik vissza, amelyet kifejezetten sajátjukként azonosítanak, és amelyeknek összértéke szakértők szerint több mint százmillió dollár, hanem ügyvédjeik azt is kérik a magyar kormánytól, hogy adjon leltárt a birtokában lévő összes Herzog-műkincsről.

Kész a kormányprogram Szlovákiában

A szlovák miniszterelnök szerint nem tartalmaz radikális reformokat az új kormány programja, amelyet augusztus 3-án terjesztenek a parlament elé. ,,A reformok nem lehetnek öncélúak" — jelentette ki Radicová azt követően, hogy az általa vezetett kabinet tegnapi ülésén egyhangúlag jóváhagyta a kormányprogramot. Szerinte a kormányprogram realista módon reagál a szlovákiai társadalmi és gazdasági helyzetre, s a fennálló problémák megoldását célozza. Hangsúlyozta: a kormány elutasítja, hogy a válság teljes súlyát a lakosság vállára hárítsa át. A problémákat fokozatos intézkedésekkel, nem pedig sokkterápiával kell megoldani.

Nem a protokollra

Botrányosan viselkedik, nem tartja be a protokoll legelemibb szabályait sem, s ezzel szégyent hoz Szlovákiára — állítja a pozsonyi sajtó Richard Sulíkról, a szlovák parlament elnökéről. A protokollosok körében a biztosítékot legutóbb Richard Sulík keddi pozsonyi munkaebédje ütötte ki, a szlovák állam második legfőbb közjogi méltósága könnyű, világos nyári nadrágban és rövid ujjú ingben jelent meg a sötét öltönyben és nyakkendőben parádézó nagykövetekkel elköltendő ebéden. Hogy kényelmesebben üljön, az ünnepélyesen megterített asztalra kirakta a pénztárcáját, kulcsait, mobiltelefonját.

Csaló FBI-ügynökök

Csaltak az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) bizonyos ügynökei azon a fontos vizsgán, amelyen egyebek között arról kellett számot adniuk, hogy mennyire ismerik az iroda (titkos) megfigyelések végzésére vonatkozó jogosítványainak korlátozását — ismerte el Robert Mueller FBI-igazgató egy kongresszusi meghallgatáson. Mueller ennek ellenére igyekezett védeni a mundér becsületét, s azt állította, hogy nem ismeri a csaló ügynökök számát. Az ügyből egyre nagyobb botrány kerekedik, és nem javítja az FBI hírnevét, amelyet már igencsak megtépázott, hogy éveken át bírói engedély nélkül hallgatott le és tárolt telefonhívásokat, illetve tekintett bele elektronikus levelekbe.

Hetven év titkosítás

Izraelben húsz évvel, hetven évre meghosszabbítják a minősített kormányzati iratok titkosságát — jelentette be tegnap a miniszterelnöki iroda. Benjámin Netanjahu kormányfő döntése hároméves bírósági küzdelmet zár le, amely során polgári jogi szervezetek a legfelsőbb bíróságig eljutottak kérelmükkel, hogy betekinthessenek a különféle titkosszolgálatok dokumentumaiba és egyéb kényes iratokba. Az izraeli főlevéltáros biztonsági megfontolásokkal magyarázta a kutatási tilalom meghosszabbítását. Nyomást gyakoroltak a kormányra az érintett intézmények is, mint például a Moszad és a Sin Bét titkosszolgálat, az atomenergia-bizottság és a biológiai kutatóintézet, s talán más hivatalok — mondta. Az új rendelet miatt olyan helyzet is előállhat, hogy már nyilvánosságra hozott dokumentumok válnak újból titkossá.

Al-Kaida a burka mellett

Élesen bírálta Franciaországot a világhálóra kihelyezett legújabb videóüzenetében Ajma az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője, mert ott betiltották a muzulmán nők testét és arcát eltakaró öltözet viselését nyilvános helyeken. Felszólította a muzulmán nőket, hogy kezdjenek szent háborút a fejkendő megvédésére, ,,válaszul a világi Nyugat keresztes háborújára". Azt állította, hogy a Franciaország és néhány európai ország által kezdeményezett szabályozás megkülönböztetést jelent a muzulmán nők számára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-07-29: Világfigyelő - :

Nincs túlélő (Repülőszerencsétlenség Pakisztánban)

A legfrissebb hírek szerint 152-en utaztak a személyzettel együtt a tegnap Pakisztánban lezuhant repülőgépen, és a szerencsétlenségben mindenki meghalt.
2010-07-29: Család - Jártó Kocsis Edit:

Sántítóbetegség (Doktor Bubó különleges esetei)

Kerek erdő határában egy jókora halastó, s mivel a kertvárosok egyre gyakoribb részei a nagyvárosnak, a tó lakói is városiasodtak.