Doktor Bubó különleges eseteiSántítóbetegség

2010. július 29., csütörtök, Család

Kerek erdő határában egy jókora halastó, s mivel a kertvárosok egyre gyakoribb részei a nagyvárosnak, a tó lakói is városiasodtak.

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, lassan, észrevétlenül változnak a körülmények és a szokások is.

Gólya Gáspár és neje, Gólya Gizella is nemrég érkezett a tóra. Úgy döntöttek, itt vernek tanyát, hiszen békában nem volt hiány, halban meg még annyira sem, mert csak engedéllyel lehetett halászni, amit tőlük nem tudott számon kérni az őr. Így hát hozzáláttak a fészekrakáshoz együtt, szépen, módszeresen hordogatva ágat, fűszálat, ahogy a szüleiktől is látták.

Nem messze, a szomszédban lakott egy vadkacsa család is, látták esténként, hogy kacsamama sétára indul a kiskacsákkal, reggelente fürdeti, reggelizteti őket, de kacsapapát soha nem látták sehol.

Nem lehet tudni, hogy a gólyapár fejében mi minden fordult meg, csak szembetűnt, hogy Gólya Gáspár egyre ritkábban repül a fészekhez való építőanyaggal, Gólya Gizella meg egyre szomorúbb. Egy jóindulatú harcsa addig figyelte az eseményeket, míg végül egy reggel odaköszönt Gizellának a békés szomszédság reményében:

— Üdvözlöm, szomszédasszony! Úgy látom, hogy a párja egyre kevesebbet segít.

— Lesántult a fél lábára, kedves szomszéd — mondta Gizella, de mardosta a kétség.

— Hát akkor ajánlom figyelmébe doktor Bubó gyógyító praktikáit — fűzte hozzá a harcsa.

Így történt, hogy másnap reggel a gólyapár megjelent a rendelőben.

Doktor Bubó megnézte Gáspár lábát, hümmögött nagyokat, mert azon még egy karcolást sem látott, és aztán lassan szóba elegyedett a pácienssel, miközben Gizellát a váróterembe küldte.

— Kedves Gáspár — kezdte a doktor —, itt valami sántít, hiszen magá­nak kutyabaja.

— Tudja, Doktor, én csak hordtam nap mint nap az ágakat, és látom, hogy a szomszédom, a kacsamama milyen jól elboldogul egyedül is, pedig neki hét kiskacsája van. Hát én is kímélni kezdtem magamat, hiszen ránk, férfiakra nagy nyomás nehezedik... Jön majd a halászat ideje, a költözködés és az apai tekintély megőrzése, megannyi fontos feladat.

Doktor Bubó most már elfelejtett hümmögni, csak csóválta a fejét, aztán elmesélte Gáspárnak: igaz, hogy városon kényelmesebb az élet, és hogy vannak mamák, akik egyedül nevelik kicsinyeiket, de ezt sokszor a kényszerűség hozza. Vannak ugyan apák, akik elhagyják szeretteiket, de legtöbben messzi városokba járnak dolgozni, sőt, még idegen országokba is, hogy fenntartsák a családot. Ez történt kacsáéknál is.

Gólya Gáspár nem szólt egy szót sem, csak olyan mélyre horgasztotta a fejét, mintha halat akarna fogni.

Doktor Bubó csak annyit mondott a kint várakozó feleségnek:

— Asszonyom, úgy gondolom, egy életre sikerült meggyógyítanunk a kedves férje sántítóbetegségét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-07-29: Világfigyelő - Farkas Réka:

Röviden

Perelnek a Herzog-örökösök
Herzog Mór Lipót örökösei Washingtonban beperelték a magyar államot és a felügyelete alatt lévő több múzeumot, hogy visszakaphassák a néhai bankár 1944-ben ellopott műgyűjteményének Magyarországon található darabjait — jelentette tegnap a The New York Times napilap. A washingtoni kerületi bíróságon beadott kereset példátlan fordulat a Herzog-gyűjtemény ügyében, ugyanis a felperesek nem csak azt a negyven műtárgyat követelik vissza, amelyet kifejezetten sajátjukként azonosítanak, és amelyeknek összértéke szakértők szerint több mint százmillió dollár, hanem ügyvédjeik azt is kérik a magyar kormánytól, hogy adjon leltárt a birtokában lévő összes Herzog-műkincsről.
2010-07-29: Család - Puskás Attila:

A sokszínű kerti lángvirág

A kerti lángvirág két észak-amerikai ősszülő (Phlox drummondii vagy. Ph. Paniculata) hibridjeként ismert. Hadd ne kövessük a nemesítés bonyodalmas útját, hiszen olvasóinkat inkább e rendkívül vonzó, dúsan, bokorszerűen magasló növénynek mára kialakult hibridjei érdeklik.