Mai levelünkFejlődő vagy visszafejlődő turizmus?

2010. július 30., péntek, Nyílttér

Az utóbbi időben többször olvashattunk a sajtóban a hazai vagy éppen a helyi turizmust érintő gondokról. Hát sajnos a helyzet egyre szomorúbb. A kormány megszorító intézkedései ezt az ágazatot sem kerülték el. Így történt ez Kovásznán, a borvizek és a mofetták városában is, ahol több, most is bukaresti tulajdonban levő szálloda működik, azaz működne, ha a rászoruló nyugdíjasoknak a kormány megadná a támogatást a kezelőjegyekhez.

A fürdőváros történetében először van holt szezon július-augusztusban.

Na de léteznének más megoldások is a jelenlegi helyzet áthidalásához, mert a nyugdíjas betegeken kívül akadnak mások is, akik pihenni-gyógyulni szeretnének. Ehhez azonban szükséges lenne a meglevő szállodákat a mostani elvárásoknak megfelelő állapotba hozni. Ha ez meglenne, reklámozni kellene bel- és külföldön egyaránt, ahogyan ezt máshol is teszik sikeresen. Nem utolsósorban szakembergárdára lenne szükség, hogy mindezeket meg lehessen valósítani. Sajnos, jelenleg még mindig kísért a múlt, a szállodákat a múlt rendszer pártaktivistái vagy más politikai kritériumok alapján kinevezett személyek vezetik, akiknek hiányzik bármilyen fokú képzésük a turisztika területén, csupán hű végrehajtó katonái a bukaresti anyavállalatoknak.

A világon mindenütt igyekeznek ezt az ágazatot fejleszteni, mert igaz, hogy befektetéseket igényel, de ezek vissza is térülnek, és jövedelmet hoznak, munkahelyeket teremtenek. Sorolhatnánk sok hasonló adottságú európai ország példáját (Ausztria, Svájc, Magyarország stb.), ahol virágzik a turizmus — nálunk ezzel ellentétben visszafejlődik. Turisztikai miniszterünk országjárása alkalmával rengeteg ígéretet tett az ágazat fejlesztésére, de úgy látszik, eredménytelenül. Kovászna városa kapott egy ,,pisai ferde tornyot", amely kongó üresen áll egy idétlen útkereszteződésben, még a forgalomnak is akadály. Vajon a fürdővárosnak most pontosan erre volt szüksége, vagy lettek volna más prioritások is?

A városnak létezik egy stratégiai fejlesztési terve, amit hozzáértő szakemberek készítettek, csak sajnos nincs hozzáértő, ütőképes csapat (RMDSZ-nyelven szólva), amely azt képes lenne életbe ültetni. Nem politizálni, hanem gondolkozni és dolgozni kellene.

ZSUFFA LEVENTE, Kovászna

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-07-30: Nyílttér - :

Ötvenhárom év után

Vannak események, történetek, valós dolgok, amelyekről hamar megfeledkezünk. De olyan is van, ami megmarad!
2010-07-30: Nyílttér - :

Áfonya vagy szilva, egyre megy

Erdélyt látni, szagolni, ízlelni kell. Az áfonyapálinka tényleg jó, a Hargitán a levegő édes, a medve nem csak legenda, az Apor-bástyát nehéz megtalálni, és a bulinak reggel hatkor sincs vége.