Sportvilág

2010. augusztus 2., hétfő, Sport

Sportlövészet. Sidi Péter ezüstérmet szerzett a férfi légpuskások között a müncheni olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokság szombati, első versenynapján, ezzel biztosította helyét a londoni játékokon.

A komáromi sportoló az alapversenyből 599 körös eredménnyel első helyen jutott be a nyolcas döntőbe, ahol 101,4 kört ért el, így 700,4 körrel zárt. A viadalt a kiválóan döntőző, az alapversenyben szintén 599 kört lőtt olasz Niccolo Campriani nyerte meg 702,5 körös eredménnyel. A bronzérem az indiai Gagan Narangé (699 kör) lett. A Pekingben légpuskában hatodik Sidi Péter pályafutása második világbajnoki érmét szerezte meg olimpiai számban, 2002-ben Lahtiban a 3x40 lövéses összetettben harmadik volt. Szombaton még egy számban, női trapban avattak győztest, ebben a szlovák Zuzana Stefecekova bizonyult a legjobbnak. Eredmények:

férfi légpuska, világbajnok: Niccolo Campriani (Olaszország) 702,5 (599), 2. Sidi Péter (magyar) 700,4 (599), 3. Gagan Narang (indiai) 699 (597)

női trap, világbajnok: Zuzana Stefecekova (szlovák) 91 korong (alapverseny: 72, döntő: 19), 2.Liu Jing-ce (kínai) 89 (72/17), 3. Jessica Rossi (olasz) 87 (71/16)

női légpuska, 10 m, világbajnok: Ji Sze-ling (kínai) 505,6 (400/105,6) kör, 2. Vu Liu-hszi (kínai) 501,4 (398/103,4), 3. Elania Nardelli (olasz) 501,0 (398/103,0)

férfi szabadpisztoly, 50 m, világbajnok: Macuda Tomojuki (japán) 669,7 (572/97,7) kör, 2. Jung Li Dem (dél-koreai) 665,2 (567/98,2), 3. Vjacseszlav Podlesznyij (kazah).

Kajak-kenu. Tíz érmet — két aranyat, egy ezüstöt és hét bronzot — szereztek a magyarok az ifjúsági és 23 éven aluli kajakosok és kenusok a moszkvai Európa-bajnokságon pénteken, amikor az 500 méteres számok döntőire került sor. A hazai sportági szövetség tájékoztatása szerint ifjúsági Európa-bajnok lett a kajakos Dombvári Bence, valamint a Farkasdi Ramóna, Hagymási Anita páros. A fiatalabbaknál egyesben másodikként ért célba Georgopoulu Alexandra, míg harmadikként zárt a kenus Korisánszky Dávid, a Noé Bálint, Fazekas Nándor kajakos duó, valamint a női négyes. Az idősebbek korosztályában négy harmadik hely jutott a magyaroknak Hegyi Zomilla, a kenus Korisánszky Péter, a Nagy Péter, Németh Gergő kenukettős és a női négyes jóvoltából.

Egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet szereztek a magyar versenyzők az ifjúsági és 23 éven aluli kajakosok és kenusok moszkvai Európa-bajnokságának szombati versenynapján, amikor a 200 m-es számok döntőire került sor. A legrövidebb táv küzdelmei most debütáltak ebben a korosztályban. Az egyetlen győzelem az ifjúságiak között versenyző kajakos Hagymási Anita nevéhez fűződött, míg a második helyet testvére, Réka és Georgopoulu Alexandra páros szállította. Az U23-asoknál a kajakos Hegyi Zomilla egyesben és Vad Ninettával párosban is harmadik lett.

Rali-világbajnokság. A hazai közönség előtt szereplő Jari-Matti Latvala nyerte a Finn-ralit, az idei világbajnokság nyolcadik viadalát. A második a francia Sébastien Ogier lett, míg a címvédő, sorozatban hatszoros világbajnok, szintén francia Sébastien Loeb, aki vezeti a vb-pontversenyt, közel félperces hátránnyal a harmadik helyen végzett. Végeredmény (19 gyorsasági/310,5 km):

1. Jari-Matti Latvala (finn, Ford) 2:31:29.6 óra, 2. Sébastien Ogier (francia, Citroën) 10.1 mp hátrány, 3. Sébastien Loeb (francia, Citroën) 26 mp h.

A vb-pontverseny állása a 8. futam után (még öt van hátra): 1. Loeb 166 pont, 2. Ogier 118 p., 3. Latvala 105 pont.

Forma—1. Mark Webber, a Red Bull ausztrál pilótája nyerte vasárnap a XXV. Forma—1-es Magyar Nagydíjat a Hungaroringen. A második helyen a spanyol Fernando Alonso (Ferrari) végzett, míg harmadik a német Sebastian Vettel (Red Bull) lett. (á)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-08-02: Sport - Áros Károly:

Emlékezzünk (Az egyetemes magyar sport)

Azt mondják, és nem véletlenül, hogy van egyetemes magyar irodalom, népköltészet, kultúra... Tényleg van. Hiszen van egyetlen magyar is — bárhol éljen ő —, aki nem vallja magáénak Apáczai Csere Jánost, Benedek Eleket, Bod Pétert, Kőrösi Csoma Sándort, Bolyai Jánost, Bolyai Farkast?...
2010-08-02: Közélet - Farkas Réka:

Gyűjtsünk számlát

Elsősorban a minimálbérből, kis nyugdíjból élőkön hivatott segíteni az a javaslat, mely szerint egy bizonyos százalékot visszakapnának elköltött pénzükből azok, akik összegyűjtik és felmutatják a pénztári számlát.