Gyűjtsünk számlát

2010. augusztus 2., hétfő, Közélet

Elsősorban a minimálbérből, kis nyugdíjból élőkön hivatott segíteni az a javaslat, mely szerint egy bizonyos százalékot visszakapnának elköltött pénzükből azok, akik összegyűjtik és felmutatják a pénztári számlát.

Az ötletet Édler András képviselő vetette fel a kormánypártok gazdaságélénkítő bizottságában, és megtetszett a demokrata liberálisoknak, mert Emil Boc miniszterelnök hamarosan életbe lépő tervezetként ismertette.

Édler érvelése szerint azokat kívánják megszólítani, akik nagyon kevés pénzből élnek, így minden kedvezményre nyitottak. Ha évi 4000 lej értékben leadják az összegyűjtött számlákat, akkor ennek négy százalékát, tehát 160 lejt visszafizet az állam, aki ennél nagyobb értékben adna le számlákat, annak egy százalékot térítenének meg. Édler számításokat is végzett, s tulajdonképpen ezzel győzte meg a demokrata liberális képviselőket és a miniszterelnököt. Ha bevezetik a rendelkezést, a legpesszimistább számítások szerint is 212 millió euróval gazdagítaná az államkasszát, hisz ha a vásárlók ragaszkodnak a számlához, az üzletek tulajdonosai kénytelen lesznek törvényesen árusítani, így a feketegazdaság jelentős része lesz kifehéríthető. Édler számításai szerint az állam az egyenkénti 120 lejes befektetéssel 915 lej tiszta nyereségre tehetne szert, ennyi folyna be a ,,kifehérített" profitadóból, áfából, társadalombiztosítási hozzájárulásból. Ha az ötmillió kisnyugdíjas, minimálbérből, munkanélküli-segélyből élő legalább húsz százaléka élne a lehetőséggel, már tetemes lenne az állam nyeresége.

Édler szerint nem elhanyagolható a feketén működő kis boltok, árusok száma, akik így rákényszerülnek majd, hogy hivatalosítsák a kenyér-, a zöldségforgalmazást.

Az RMDSZ-es képviselő azzal is számol, hogy bizony elcsúszhat kezdeményezése, ha a minisztériumban túlbonyolítják alkalmazási módszertanát, ha szigorú ellenőrzésekkel akarják majd tisztázni, hogy valóban az igénylő vásárolt-e a leadott számlákra. Kis értékről van szó, el kellene fogadniuk különösebb vizsgálatok nélkül — véli Édler, aki szerint a számlák értékének összeadogatásával is fölösleges időt tölteni, elegendő lenne szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezni. A képviselő elmondta, általában január elsejétől módosítják a pénzügyi szabályokat, de Emil Boc bejelentése szerint ez a rendelkezés már szeptember elejétől életbe léphetne.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-08-02: Sport - :

Sportvilág

Sportlövészet. Sidi Péter ezüstérmet szerzett a férfi légpuskások között a müncheni olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokság szombati, első versenynapján, ezzel biztosította helyét a londoni játékokon.
2010-08-02: Közélet - Bokor Gábor:

Ünnepelt Kommandó

A szokásosan magas, talán annál picivel még magasabb színvonalát hozta az idei Kommandó-napok. Sok száz nézelődő, nemcsak helyiek, hanem az egész megyéből, sőt, az ország minden sarkából érkezett kovásznai fürdővendég volt kíváncsi a változatos programra.