Ünnepelt Kommandó

2010. augusztus 2., hétfő, Közélet

A szokásosan magas, talán annál picivel még magasabb színvonalát hozta az idei Kommandó-napok. Sok száz nézelődő, nemcsak helyiek, hanem az egész megyéből, sőt, az ország minden sarkából érkezett kovásznai fürdővendég volt kíváncsi a változatos programra.

A falu régi hangulatát idézte fel, mikor szombat reggel megszólalt a gőzös füttye, sétavonatozásra csalogatva az érdeklődő tömeget. Az ünnep két napján óránként indult a nosztalgiavonat, két kocsija minden alkalommal dugig telt kirándulókkal. Közben a mozdonydepónál a Sikló Egyesület tagjai a félig földbe süllyedt, Volgából átalakított drezina kiásásán, sínre tételén szorgoskodtak.

A vásártéren — a szabadtéri színpad körül — a bóvliárusok mellett igazi értéket képviselő kézművesek is kínálták portékájukat. Miccs, flekken, báránytokány és még százféle finomság illata vegyült a fenyvesek bódító szagával.

Kocsis Béla polgármester rövid megnyitóbeszéde után — melyből az derült ki, hogy a két nap alatt mindenkinek megfelelő szórakozást kívánnak nyújtani — rajtoltak a versenyek.

A favágó verseny győztese lett a tavaly is legjobbként végzett Debreczi Károly és Róbert páros. Három és fél perc alatt vágtak motorfűrésszel egy vastag rönkből trónszerű ülőalkalmatosságot, hasítottak félbe egy másik rönköt, fejszével vágtak ketté egy harmadikat, majd a darabokat vágták tűzikölöppé. A fejszehajításban Debreczi Róbert volt a legjobb, míg üdítőivásban Kiss Barna.

Ilyen még nem volt a Kommandó-napokon! A sörivó versenyre csak hosszas unszolás után sikerült verbuválni egy szűk körű, ötfős csapatot. Igaz, a legények kitettek magukért, a közönség vastapssal jutalmazta igyekezetüket, mely sokuknak oda-vissza sörpályával végződött. A leggyorsabb sörivónak Kórent Attila bizonyult.

Vastapssal jutalmazták a kommandói iskolások és fiatalok néptáncát, de a szombati nap fénypontját mindenképp az ATV-verseny jelentette. A Nagybászka medrében motoroztak végig egy jó kilométernyi szakaszt, néhol méteres vízben haladva. Utána ügyességi bemutatóval örvendeztették a közönséget.

A szombatot a cigányfolklórtábor gálaműsora, majd pop- és mulatóskoncert zárta. Vasárnap délben indult a főzőverseny, melyet Kocsis Béla polgármester szerint a mezőny felmérőjének szánták. Jö­vőben újra lesz főzőverseny, egy mázsa gombát ,,dobnak fel" a kommandóiak, abból lehet majd főzni — mondta a polgármester, azt is megsúgva, hogy valószínűleg több mint száz terepmotoros fogja megszállni egy év múlva a Laur tetejét, a kommandói eget meg a sárkányrepülők veszik birtokukba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-02: Közélet - Farkas Réka:

Gyűjtsünk számlát

Elsősorban a minimálbérből, kis nyugdíjból élőkön hivatott segíteni az a javaslat, mely szerint egy bizonyos százalékot visszakapnának elköltött pénzükből azok, akik összegyűjtik és felmutatják a pénztári számlát.
2010-08-02: Közélet - Iochom István:

Kürtőskalács-rekordot döntöttek (Oroszfalvi falunapok)

Aki azt gondolta, hogy a szentivánlaborfalviak által az idei Uzoni-napok alkalmával május 29-én készített 14 méteres kürtőskalácsát nem lehet túlszárnyalni, az tévedett, szombaton újabb, nem hivatalos háromszéki, illetve erdélyi rekord született, az első Oroszfalvi-napokon 15 méter és hetven centi hosszú kürtőskalács készült.