Bővül a mezőgazdasági támogatások soraÖsztönzés ökogazdálkodásra

2010. augusztus 3., kedd, Gazdakör

Néhány új támogatási forma hivatott segíteni a gazdálkodók tevékenységét. A július 21-i kormányülésen elfogadott csomag a biogazdálkodókra összpontosít.

Az egyik támogatási forma az ökotermékek minőségének javítását célozza, évenkénti támogatást biztosítva az ökogazdálkodók és az átállás alatt álló gazdaságok megsegítésére. Az unió mezőgazdasági bizottságának beleegyezésével a 2010 és 2013 közötti időszakban Románia több mint hárommillió eurót fizethet ki évenként erre. A támogatásra (és a következőkben bemutatandó összes támogatási formára) csak a cégbíróságon bejegyzett szabadfoglalkozású termelők, családi vállalkozások és cégek jogosultak.

A növénytermesztésben az átállás alatt levő 0,3 és 100 hektár közötti farmok igényelhetnek támogatást, amelyek egynyári vagy évelő növényeket termelnek, legelőt vagy kaszálót tartanak fenn. A támogatás évi értéke a 30 ár és 5 hektár nagyságú farmoknál 1500 euró, a nagyobbak pedig 2900 eurót igényelhetnek.

Az állattenyésztésben az ökogazdálkodásra átállók az állatlétszám függvényében 1500 és 3500 euró közötti támogatásra jogosultak. Az ökoméhészek is igényelhetnek támogatást, ötven család után 750 euró jár, a száz családon felülieknek pedig 950 euró. Az átállás alatt levő gazdaságoknak évente kötelezően be kell jelentkezniük a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon, és szerződéssel kell rendelkezniük valamelyik ökogazdálkodást ellenőrző céggel.

Az állati jólét biztosítását két ágazatban, a sertés- és tyúktenyésztésben támogatják. A sertéseknél a 30 kiló feletti állatok tartására jár, ha az állattartó öt éven át vállal néhány kötelezettséget: a szabványon felüli tíz százalékkal nagyobb életteret biztosít az állatoknak, kilencórá­nyi természetes vagy tizenegy órányi mestersé­ges fényt biztosít, megelőzi az állatok sérülési lehetőségeit, megfelelő minőségű ivóvizet, szá­raz fekvőhelyet biztosít, és javítja a tartási feltételeket. A támogatást félévenként folyósítanák, az éves összeg pedig számosállatonként 500 euró. A tyúktenyésztésben a támogatás ugyancsak öt éven át igényelhető, vállalva, hogy a tenyésztő nem használ penészes és állati eredetű takarmányt — hús- vagy hallisztet —, olyan természetes vagy ketreces tartást alkalmaz, amely nem ártalmas a baromfi épségére, az emberi szabványivóvízre jellemző minőségű vizet itat, telepe állat-egészségügyi engedéllyel rendelkezik. A támogatás éves értéke nem haladhatja meg az 500 eurót számosállatonként.

Jóváhagyták az állami támogatás alkalmazási normáit a biztosítások terén is. Az állam átvállalja a termelő által fizetett biztosítási összeg egy részét. Így a természeti csapások, fagy, jégeső, tartós esőzés vagy szárazság ellen bebiztosított növénykultúrák esetén a biztosítási összeg hetven százalékát megtéríti a biztosítottnak, az egyéb természeti károk, az állati betegségek által okozott elhullás, valamint a növénybetegségek ellen bebiztosítottak a fizetett érték felét igényelhetik vissza. A támogatásra a mezőgazdaságban tevékenykedő kis- és középvállalkozások jogosultak, a kifizetés a megyei kifizetési ügynökség irodái révén zajlik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-08-03: Riport - Gyila Sándor:

Kitörésre készül a Pokolsár?

A Pokolsárt borító inox térplasztika akár Kovászna logója is lehetne a világhálón és minden más fórumon történő bemutatkozáskor
A címben szereplő kérdést rendszeresen Kovásznára látogató gyógyvendégeink is felvetették arra alapozva, hogy ilyen magas vízállást eddig még nem láttak a fürdőhely főterén rotyogó szén-dioxidos iszapvulkán medencéjében. Nos, kitörések előtt igenis vízszintnövekedés szokott bekövetkezni. A pillanatnyi nívó pedig valóban szokatlanul magas, de ennek oka ezúttal még nem ,,pokoli" természetű.
2010-08-03: Gazdakör - Bokor Gábor:

Ígérettel tértek haza (Gazdasztrájk Bukarestben)

„Eredménye lesz a harcnak, valamilyen formában megkapják a gazdák az állattenyésztési szektornak járó támogatásokat" — ezzel a hírrel tért haza a múlt heti bukaresti gazdatüntetésről Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke. Az országos szintű tüntetésen közel kétszáz Kovászna és Hagita megyei gazda is részt vett.