Gazdasztrájk BukarestbenÍgérettel tértek haza

2010. augusztus 3., kedd, Gazdakör

„Eredménye lesz a harcnak, valamilyen formában megkapják a gazdák az állattenyésztési szektornak járó támogatásokat" — ezzel a hírrel tért haza a múlt heti bukaresti gazdatüntetésről Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke. Az országos szintű tüntetésen közel kétszáz Kovászna és Hagita megyei gazda is részt vett.

A tüntetők képviselőit Adrian Rădulescu, az agrártárca államtitkára fogadta, aki ugyan egyetértett a gazdáknak járó, az állatfő utáni támogatás indokoltságával — erről helyben egyeztettek brüsszeli illetékesekkel is —, nem mert konkrétumokba bocsátkozni, így hozzáállása nem volt kielégítő a tüntetők számára.

Alig fejezték be az államtitkárral folytatott sikertelen megbeszélést, a Cotroceni-palotából telefonon hívták Ötvös Mózest, az államfő tanácsadója invitálta őket megbeszélésre. Így alkalmuk adódott arra, hogy az államfővel is tudassák követeléseiket. Ötvös szerint kifogásokat keresnek az államfői hivatalban is, de sikerült kicsikarni azt az ígéretet, hogy valamilyen formában idén is kifizetik az állattenyésztési támogatásokat. Ami viszont kézzelfogható eredmény: a vállalkozói forma (családi vagy egyéni vállalkozás) nélkül termelő gazdák is megkaphatják a támogatásokat. A tejszubvenció folyósítása már biztos, minden tonna, engedélyezett feldolgozónak leadott tej után 22 euró támogatásban részesülnek a gazdák.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-08-03: Gazdakör - Incze Péter:

Ösztönzés ökogazdálkodásra (Bővül a mezőgazdasági támogatások sora)

Néhány új támogatási forma hivatott segíteni a gazdálkodók tevékenységét. A július 21-i kormányülésen elfogadott csomag a biogazdálkodókra összpontosít.
2010-08-03: Gazdakör - :

Álbiósok ellen mozgólabor

Uniós társfinanszírozású beruházás keretében három mobil laboratóriumot állítottak fel Magyarországon. Az agrármérnökök által vezetett kisteherautók évente mintegy ötszáz vizsgálattal járulnak hozzá az országszerte végzett ellenőrzésekhez, amelyek célja kiszűrni azokat a gazdákat, akik csak mímelik a biotermesztést.