Álbiósok ellen mozgólabor

2010. augusztus 3., kedd, Gazdakör

Uniós társfinanszírozású beruházás keretében három mobil laboratóriumot állítottak fel Magyarországon. Az agrármérnökök által vezetett kisteherautók évente mintegy ötszáz vizsgálattal járulnak hozzá az országszerte végzett ellenőrzésekhez, amelyek célja kiszűrni azokat a gazdákat, akik csak mímelik a biotermesztést.

A mozgólaborok eszköztárát mikroszkópok, a talajminták vételéhez szükséges fúrók, méreganyagok kimutatására alkalmas mérőeszközök és infravörös gabonavizsgáló műszerek alkotják. A helyszíni (termőföldön, raktárakban, feldolgozókban) végzett ellenőrzési módszerekkel, gyorstesztekkel képet kap az ellenőr az egyes termények, termékek nitrát- és gombatoxin-tartalmáról, egyéb szennyezettségéről, továbbá kiszűrheti velük a genetikailag módosított szervezetek (GMO) jelenlétét.

Az ellenőrzést az tette szükségessé, hogy kiderült: korántsem biztos, hogy amit a piacon „bio" néven kínálnak, tényleg az is. A mintegy 1500 magyarországi biogazdaságból 90 olyanról tudnak, ahol nagy valószínűséggel szabályt sértenek. A következőkben elsősorban ők lesznek majd a célkeresztben. Ha a vizsgálat során fény derül a szabálytalanságra, akkor attól a bizonyos terméktől, sőt, az egész biogazdaságtól is megvonhatják a bio tanúsítványt.

A csalók az egész biotermesztési rendszer értékét, presztízsét veszélyeztetik. A műfajhoz amúgy így is tapadnak még bőven előítéletek, tévhitek, mint például, hogy a biósok nem használnak tápanyagot, hogy éjjel, sötétben permeteznek, és ha az alma kukacos, a zöldség ragyás, az attól már bio.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-08-03: Gazdakör - Bokor Gábor:

Ígérettel tértek haza (Gazdasztrájk Bukarestben)

„Eredménye lesz a harcnak, valamilyen formában megkapják a gazdák az állattenyésztési szektornak járó támogatásokat" — ezzel a hírrel tért haza a múlt heti bukaresti gazdatüntetésről Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke. Az országos szintű tüntetésen közel kétszáz Kovászna és Hagita megyei gazda is részt vett.
2010-08-03: Gazdakör - Bíró Zoltán:

Bionaptár

Az ültetési idő augusztus 7-től 18-ig tart.
Augusztusban még lehet másodnövényként fekete retket, borsót, salatát és spenótot vetni.