Hírlugas

2010. augusztus 3., kedd, Gazdakör

Karcsúsított igazgatóság

A központi átszervezések következtében ezentúl 29 személy dolgozik a Kovászna Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság kötelé­kében — tudtuk meg Könczei Csabától, a hivatal megbízott igazgatójától.

A csökkentés azonban kevésbé drasztikus, mint ahogy első látásra tűnik. Az eddig 49 fős igazgatóságon ugyanis csak 38 munkahelyet töltöttek be, a maradék kilenc befagyasztott állás volt, így gyakorlatilag kilenc emberrel kellett karcsúsítani. Ebből öt személyt — a vidékfejlesztési iroda alkalmazottjai — közvetlen minisztériumi alárendeltségbe soroltak. Az elbocsátandó négy ember a kiegészítő személyzeti állományból került ki: két sofőr és két kisegítő munkás. Az igazgatóság tevékenységét két vezető beosztású személy irányítja: egy igazgató és egy irodavezető. Könczei Csaba igazgatói megbízatása december 21-ig szól, addig viszont megtartják a véglegesítő vizsgát. Az irodavezetőt a közeljövőben elvégzendő belső felmérés alapján jelölik ki.

Hazai búzatermés: a minőség alakítja az árat

Az elmúlt hetek esőzései minőségileg is alaposan befolyásolták a hazai búzatermést — amellett, hogy a tervezettnél több mint tíz százalékkal kisebb mennyiség várható. Ezzel együtt körülbelül hatmillió tonna búza kerül a tárolókba, több, mint tavaly, amikor 5,2 millió tonnát takarítottak be. Eddig kb. 90 000 hektáron fejeződött be az aratás, a hektáronkénti átlag 3,1 tonna körüli.

Terméscsökkenés Magyarországon

Magyarországon végéhez közeledik a nyári betakarítás. A legfrissebb összegzések szerint az 1,791 millió hektáros vetésterület 88 százalékán végeztek az aratással. Őszi búzából idén az előző évek átlagánál és az előzetes becslésnél is kevesebb terem, a hektáronkénti átlaghozam 3,81 tonna, míg a termésbecslés 4,4 tonna, a 2005—2009 közötti átlagmennyiség 4,2 tonna volt. Így várhatóan ebben az évben az országban mintegy 3,8 millió tonna őszi búza kerül a magtárakba a több mint egymillió hektáros termőterületről. A búzát a terület 89 százalékán vágták le. A rozs betakarításának 70 százalékával már végeztek a 36 606 hektáron, a termésátlag 2,23 tonna hektáronként. Ez kevesebb az előzetesen becsült 2,7 tonnánál, és az előző öt év 2,3 tonnás hektáronkénti átlagától is elmarad. Őszi árpából az előző öt év átlagához képest mintegy 0,4 tonnával, a becslésnél pedig mintegy 0,6 tonnával kevesebb, átlagosan 3,59 tonna termett hektáronként. Az árpa betakarítása gyakorlatilag befejeződött, a mintegy 187 000 hektáros vetésterület 99 százalékán végeztek a munkával. Repcéből idén átlagosan 2,14 tonna termett hektáronként az országban. Ez a mennyiség is elmarad a becsült 2,38 tonnától és az előző öt év 2,35 tonnás hektáronkénti átlagától. A repce betakarításával a 260 000 hektáros termőterület 99 százalékán végeztek a gazdálkodók.

Sokszínű murok

A mezőgazdasági kutatásban, zöldségfajta-nemesítésben elismert francia Vegepolys cég bejelentette: kikísérletezték a különböző színű murkot. A fehér, sárga, rózsaszínű és lila gyökér lehetővé teszi, hogy az élelmiszeriparban természetes színezékkel helyettesítsék a vegyi eredetű színezékanyagokat. Ugyanakkor tanulmány elkészítésébe fogtak, amely annak feltérképezését célozza, hogy a fogyasztók miként fogadják a murokszínskála bővülését, illetve segíteni kívánja az ellenállóbb gyökérfajták termesztését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-03: Gazdakör - Bíró Zoltán:

Bionaptár

Az ültetési idő augusztus 7-től 18-ig tart.
Augusztusban még lehet másodnövényként fekete retket, borsót, salatát és spenótot vetni.
2010-08-03: Pénz, piac, vállalkozás - B. Kovács András:

Kudarcra ítélt fások vergődése (Magánosítás honi módra)

A gyárbejárat mai látképe
A volt sepsiszentgyörgyi bútorgyár, mely ’90 után Confolux Rt. néven futott, nem érte meg privatizálását, mivel csődbe ment, és azt, ami maradt belőle, a felszámolás során egy szentgyörgyi üzletember vásárolta meg.