Orvos nélkül marad a sürgősség?

2010. augusztus 4., szerda, Közélet

Alig maradt orvos a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Kórház sürgősségi osztályán. Az elmúlt napokban a nyolc orvosból hárman felmondtak, ketten fizetetlen szabadságra távoztak, így mindössze hárman maradtak. Ennek ellenére a betegeket továbbra is ellátják — tájékoztatta lapunkat Albert István orvos igazgató.

Mint mondta, a távozások legfőbb oka a túlterheltség: az egészségügyi ellátásra vonatkozó jogszabályok módosítása után ugyanis a családorvosi rendelők helyett rengetegen inkább a sürgősségre mentek, így az ottaniaknak jóval többet kellett dolgozniuk. Az előjegyzéses rendszer bevezetése óta gyakorlatilag megháromszorozódott a forgalom az osztályon, napi 80—90 konzultációt kellett elvégezniük az alkalmazottaknak, ez vezetett a túlterheltséghez — magyarázta Albert István.

A felmondások ellenére biztosítani tudják a sürgősség működését, a betegek ellátását, az ügyben Raed Arafat, az egészségügyi minisztérium államtitkár-helyettese is segítséget ígért. Egyelőre a mentőszolgálatnál dolgozó orvosokkal igyekeznek átmenetileg megoldani a problémát, az államtitkár-helyettes azonban azt is megígérte, felszabadítják az üres állásokat. Igaz, még ez sem garancia semmire: országos szinten sincs sok sürgősségi szakorvos, a magyar nyelvterületen pedig még kevesebb.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-08-04: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Bodos felett Csigahegy

Józsa József: Az utca neve is Székely
Csigahegynek nevezett egy-egy magaslatot a nép, ha annak alapja is volt. Hozzánk közel kettőre figyelhetünk: a brassó-bertalani templom előttire és arra, mely Bodos felett emelkedik.
2010-08-04: Közélet - Farcádi Botond:

Se pénz, se gépek (Árvízvédelem hazai módra)

Anyagi, szervezési, felszereltségi gondok hátráltatják a szakszerű árvízvédelmi munkálatokat Háromszéken — ez derült ki azon a komollói gátnál szervezett tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Kovács Ödön, a megyei vízügyi igazgatóság vezetője és Dálnoki Lajos rétyi polgármester tartott.