Árvízvédelem hazai módraSe pénz, se gépek

2010. augusztus 4., szerda, Közélet

Anyagi, szervezési, felszereltségi gondok hátráltatják a szakszerű árvízvédelmi munkálatokat Háromszéken — ez derült ki azon a komollói gátnál szervezett tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Kovács Ödön, a megyei vízügyi igazgatóság vezetője és Dálnoki Lajos rétyi polgármester tartott.

A helyszínre egy kisebb gépet kivezényeltek, a munkát azonban még nem lehetett megkezdeni. A megyei igazgatóság, az Olt vízgyűjtő medencéjéről lévén szó, a Râmnicu Vâlcea-i intézmény alárendeltségébe tartozik, így egy meghibásodott áteresz kicserélésének jóváhagyása gyorsított eljárással is másfél hónap — magyarázta Kovács Ödön. Az sem mellékes, hogy az Olt menti gátak hossza megközelítőleg 760 kilométer, ennek közel fele Kovászna megyében található, a másik fele hat másik megyében, ennek ellenére a pénzek elosztásánál aránytalanul kevés pénz kerül ide. Saját erőforrásból évi két kilométernyi töltést lehetne javítani — ebben a ritmusban közel kétszáz évbe telne ez a folyamat. Az 1391 kilométernyi patakmederből mintegy 10 kilométernyit tudnának kitakarítani.

A bürokrácia, az anyagi gondok mellett további akadályt jelent az elavult géppark: az igazgatóságnak négy komolyabb gépje van, a legújabb is 29 éves, három teljesen hasznavehetetlenné vált eszközből szedik össze az alkatrészeket javításához. És ha mindez nem lenne elég, hát a bonyolult jogviszonyok is hátráltatnak gyakran egyszerű munkálatokat: a megyében található 280 áteresz közül csak mintegy százért felel a vízügy, a többi hivatalosan a talajjavító ügynökség gondozásában van. Az árvízvédelem gyatra minőségének pedig gyakran egészen profán okai vannak: az átereszek vas alkatrészeit is lopják, így aztán jobbik esetben az ócskavasgyűjtő pontoknál bukkannak rá.

Tamás Sándor szerint az árvízvédelem terén az elmúlt időszakban gyorsultak fel a dolgok: a kormány tízmillió lejt utalt ki a sürgős munkálatokra, előreláthatólag megoldják a kétfejűség problémáját is az átereszek ügyében. A megyei önkormányzat szerint az időjárás függvényé­ben még e hónapban elkezdik a gátmegerősítési, medertakarítási munkálatokat, és ezeket két hónapon belül be is fejezik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-04: Közélet - Farcádi Botond:

Orvos nélkül marad a sürgősség?

Alig maradt orvos a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Kórház sürgősségi osztályán. Az elmúlt napokban a nyolc orvosból hárman felmondtak, ketten fizetetlen szabadságra távoztak, így mindössze hárman maradtak. Ennek ellenére a betegeket továbbra is ellátják — tájékoztatta lapunkat Albert István orvos igazgató.
2010-08-04: Közélet - Hecser László:

Fellázadtak a tejtermelők

Három hónapja nem jutnak pénzükhöz a magyarhermányi tejtermelők. Állítják, helyzetük kétségbeejtő: némelyiküknek nincs miből fizetnie a közüzemi számlákat, mások hitelre kénytelenek vásárolni, s arra is akad példa, hogy az állatokkal itatják meg a tejet, mintsem „hozomra" az Ilyés Ida által vezetett csarnokban leadják. A gazdák összefogtak, s úgy határoztak, újra működtetni kezdik az évek óta mellőzött szarvasmarhatartó egyesületet, így oldják meg a tej értékesítését.