Fellázadtak a tejtermelők

2010. augusztus 4., szerda, Közélet

Három hónapja nem jutnak pénzükhöz a magyarhermányi tejtermelők. Állítják, helyzetük kétségbeejtő: némelyiküknek nincs miből fizetnie a közüzemi számlákat, mások hitelre kénytelenek vásárolni, s arra is akad példa, hogy az állatokkal itatják meg a tejet, mintsem „hozomra" az Ilyés Ida által vezetett csarnokban leadják. A gazdák összefogtak, s úgy határoztak, újra működtetni kezdik az évek óta mellőzött szarvasmarhatartó egyesületet, így oldják meg a tej értékesítését.

A művelődési házban összegyűlteknek a szarvasmarhatartók egyesülete frissen megválasztott elnöke, Szakács József elmondta, a közös cselekvés első lépéseként fel kell hatalmazniuk az egyesületet a tej begyűjtésére, írásban kell jelezniük azt is, hogy igényt tartanak az évtizedekkel ezelőtt a közösség erejéből épült begyűjtő csarnokra.

Bardocz Csaba polgármester közölte, felvette a kapcsolatot a Tyrom vezetőségével, akik e hónap 10-éig adtak határidőt a csarnokot működtető Ilyés Idának, hogy májusra és júniusra elszámoljon a gazdákkal, ellenkező esetben ők fognak gondoskodni arról, hogy az elmaradást kifizessék, illetve amíg az egyesület nem lesz eléggé felkészült feladata ellátására, ők biztosítják a tej átvevésének feltételeit is.

A baconi rendőrség munkatársa, Lázár Gábor szerint a törvényt nézve nem csalás, hanem bizalommal való visszaélés történt, a büntetőjogi feljelentés lehetőségével mindössze egy gazda élt. Ilyés Ida a rendőrségen elismerte, hogy nem fizette ki a számításai szerint kilencvenezer lejt, ám ígértetet tett, hogy törleszteni fog. Az elmaradást azzal indokolta, megkésett az áfafizetéssel, amiért a közpénzügyi hivatal letiltotta a számláit, így nem jutott a Tyrom által átutalt pénzhez. Ilyés Ida egyúttal panaszt emelt az őt ért fenyegetés és sértegetés miatt. „Arra kérem önöket, legyenek türelemmel, a kérdést erőszakkal nem lehet megoldani" — intett békességre a rendőr.

A hermányiak nem nagyon hajlottak a csitító szavakra. Azt állították, úriemberként viselkedtek a csarnokossal, aki családjával együtt jól élt az ő munkájuk után, ezért elvárják, számoljon el, fizesse ki őket. „Hol van most, miért nincs itt, hogy elszámoljon?! Hol van a rokonsága, s azok, akiknek kedvezett, akiknek drágábban vette át tejét az elmúlt években? Jöjjön, adja ide a pénzünket! Meddig hagyjuk, hogy az orrunknál fogva vezessen, a mi pénzünkből pedig autót vegyen gyermekeinek?!" — záporoztak a kérdések.

Az elégedetlenkedő emberek fájdalmát Pethő Mihály gazdálkodó foglalta tömören össze: „Minél inkább elhúzódik a konfliktus, annál több türelmetlen ember lesz. Sokan lesznek, mert sokan élnek felénk tejtermelésből, sokuknak hiányzik a napi betevő biztosításához a tejpénz. Én még szerencsés vagyok, mert több tejem van, így néhány nagyobb gazdával összefogva felváltva szállítjuk egymás tejét a nagybaconi csarnokba, de kérdem, mi lesz azokkal, akik csak napi 15—20 liter tejet adnak le? Ilyés Ida ténykedése sokak mindennapos túlélését kérdőjelezi meg."

Ilyés Idát többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült elérnünk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-04: Közélet - Farcádi Botond:

Se pénz, se gépek (Árvízvédelem hazai módra)

Anyagi, szervezési, felszereltségi gondok hátráltatják a szakszerű árvízvédelmi munkálatokat Háromszéken — ez derült ki azon a komollói gátnál szervezett tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Kovács Ödön, a megyei vízügyi igazgatóság vezetője és Dálnoki Lajos rétyi polgármester tartott.
2010-08-04: Máról holnapra - Farkas Réka:

Valutaalapon innen és túl

Aggódva szemlélte mindenki a Nemzetközi Valutaalap mostani látogatását, hisz múltkori ellenőrző körútjukkor jelentette be Traian Băsescu államelnök a drasztikus megszorító intézkedéseket. Derült égből villámként robbant: a látszólag sem túl fényes helyzet drámai, az ország gazdasági állapota a sokak által lefestett sötétnél is sötétebb fekete.