Valutaalapon innen és túl

2010. augusztus 4., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka

Aggódva szemlélte mindenki a Nemzetközi Valutaalap mostani látogatását, hisz múltkori ellenőrző körútjukkor jelentette be Traian Băsescu államelnök a drasztikus megszorító intézkedéseket. Derült égből villámként robbant: a látszólag sem túl fényes helyzet drámai, az ország gazdasági állapota a sokak által lefestett sötétnél is sötétebb fekete.

Akkor igen szigorúan lépett fel Jeffrey Franks és csapata, nem volt hajlandó további ígérgetésekkel beérni, bejelentették, vagy megteszi a kormány a kemény lépéseket, vagy veszik a kalapjukat, és távoznak. S oda a hitel további részletei, a következő kölcsön reménye. Pedig nagy szükség volt a pénzre, igen mélyen tátongó lyukakat kell betömni, a fizetések, nyugdíjak folyósítása függött, függ egy-egy újabb milliárd eurós tételtől, s a valutaárfolyam kordában tartása, hisz már a hitel elmaradásának lehetőségétől is elkezdett száguldozni az euró.

Rossz tanulóként húzta be hát nyakát a kormány az IMF május eleji ultimátumára, és gondterhelt szülőként állt ki Traian Băsescu bejelenteni, nehéz idők várnak az állami alkalmazottakra, nyugdíjasokra, nem kedvenc fiacskáját dorgálta meg az el nem végzett házi feladatért, hanem előző diákokat okolt. Akkor sem az első, sem a második döbbenet után senki nem kérdőjelezte meg nyíltan az IMF-szerződés, -kölcsön fontosságát. A politikusok egymásra mutogattak, mindenki a másik portáján kereste a vétkest, politikai tőkét igyekezett magának, pártjának kovácsolni. Az IMF pedig diadalittasan távozott, és várta, hogy a bukaresti kormány eleget tegyen elvárásainak. Azon az áron is, hogy újabb rend bőrt nyúz le polgárairól.

Időközben azonban Magyarországon csődöt mondtak a valutaalap tárgyalásai, az Orbán-kormány nem volt hajlandó alárendelni magát s országát a nemzetközi pénzügyi guruk elvárásainak. Kiderült, bizony van élet a valutaalapon túl is, s az is, hogy eddig egyetlen országot sem igazán sikerült kihúzniuk a válságból, mi több, Argentínát még mélyebb recesszióba taszították vaskalapos, egyesek szerint realitásoktól elszakadt, aktakukac, könyvelői elvárásaikkal. Magyarország példáján felbuzdulva Romániában is feléledtek az IMF-ellenes hangok, többen kezdték követelni az együttműködés átgondolását.

A valutaalap küldöttsége pedig ezúttal nem csapott az asztalra, de többnyire elégedetten, reménnyel telten nyilatkoztak, s minden jel szerint szeptemberben átutalják a következő részletet. Ma távozik a küldöttség, de marad az elszegényedett lakosság, az alig lélegző gazdaság, a megszorítások ellenére is növekvő kiadások, a kormány tehetetlen kapkodása. Marad a nyomorból kivánszorogni nem tudó Románia.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-04: Közélet - Hecser László:

Fellázadtak a tejtermelők

Három hónapja nem jutnak pénzükhöz a magyarhermányi tejtermelők. Állítják, helyzetük kétségbeejtő: némelyiküknek nincs miből fizetnie a közüzemi számlákat, mások hitelre kénytelenek vásárolni, s arra is akad példa, hogy az állatokkal itatják meg a tejet, mintsem „hozomra" az Ilyés Ida által vezetett csarnokban leadják. A gazdák összefogtak, s úgy határoztak, újra működtetni kezdik az évek óta mellőzött szarvasmarhatartó egyesületet, így oldják meg a tej értékesítését.
2010-08-04: Közélet - :

Politikai játszma volt a számonkérés (Nagy István Borbély László látogatásáról)

Politikai játszmának minősítette Nagy István baróti polgármester a Borbély László környezetvédelmi miniszter háromszéki látogatásán elhangzott vádakat, a kérdőre vonást, sérelmezve a tárcavezető viselkedését, szerinte „román ember sem viselkedett így".