Hátrányban a helyi vállalkozók?Útépítés helyett pörösködés

2010. augusztus 5., csütörtök, Közélet

A Szentkatolna irányába kivezető út: tengelytörés garantált

Célegyenesbe fordult a háromszéki önkormányzat eddigi legnagyobb értékű, pályázati úton zajló beruházása. Kihirdették ugyanis a Kézdivásárhely és Kovászna közötti tizenhét kilométeres útszakasz teljes rehabilitálását célzó munkálatok kivitelezésére kiírt versenytárgyalás eredményét: a győztes a brassói Eurostrada Kft. Elképzelhető azonban, hogy a munkálatok megkezdése helyett pereskedéssel folytatódik az ügy.

A Kovászna Megyei Tanács 2008-ban nyújtotta be pályázatát a több mint húsz éve csak foltozgatást látott, következésképpen helyenként gyalázatos állapotban lévő útszakasz teljes felújítására. A 15,5 millió euró értékű pályázat egy évvel később kapott pozitív elbírálást, következhetett a pénzügyi auditcsoporttal, illetve az ellenmérnöki szakcsoporttal kötendő szerződés, majd a tervezésre és kivitelezésre kiírt versenytárgyalás. Ez utóbbiban hirdettek eredményt az elmúlt napokban — tudtuk meg Klárik László megyemenedzsertől. ,,A licit két szakaszban zajlott — ismertette az eljárást Klárik. — Az első, úgynevezett borítékos szakaszra hét cég jelentkezett, közülük kettő jutott az elektronikus döntési fázisba: az Eurostrada és az ojtozi székhelyű PA & Co. A nyertes a brassói cég lett."

A pályázati feladatfüzetben foglaltak szerint az elbírálás során a legnagyobb pontértéket az ár jelentette, az Eurocontsruct ajánlata 32,2 millió lej plusz áfa volt (nyolcmillió euró). További két szempont is nagy súllyal esett latba, így a jótállási időszak és a beavatkozási idő. ,,A jelenlegi standardok szerint az útépítésre legfeljebb hét, hídépítésre pedig negyven év garanciát írnak elő — magyarázta a megyemenedzser. — A győztes ennél valamivel kisebb értékeket vállalt, ám az árral és a beavatkozási idővel együtt az Eurostrada ajánlata bizonyult a legjobbnak." Az eddigi versenytárgyalási folyamat szigorú pénzügyminiszteri felügyelet alatt zajlott, ami biztosította az elbírálási folyamat tisztaságát és jogszerűségét.

A munkálatok során teljesen felújítják a Kézdiszék és Orbaiszék központja közötti tizenhét kilométeres útszakaszt, ami az úttest mellett a hidak és vízátereszek, sáncok, szegélyek, helységekben pedig járdák kialakítását is előírja. Az útszakaszon lévő négy hídból hármat rehabilitálnak, egyet, a Gelence-patak fölötti imecsfalvit pedig újjáépítik, az eddigi tizenöt áteresz helyett pedig ötven igyekszik biztosítani majd az úttest ázásmentességét. Klárik László szerint a különböző szerződéskötési formaságok teljesítése után a munkálatok idén ősszel kezdődnek, és 2012 tavaszára fejeződnek be. A munka szakaszosan zajlik, az elsők között lesz a Kézdivásárhely és Szentkatolna közötti útszakasz alapoktól való felújítása. A finanszírozás is rendben lévőnek mutatkozik, a 15,5 millió euró tizenöt százaléka máris az önkormányzat rendelkezésére áll.

A tervezett menetrend teljesítését egyetlen tényező befolyásolhatja: az esetleges fellebbezések. A versenytárgyalás eredményhirdetését követően ugyanis tíz napon belül — augusztus 10-ig — lehet óvást benyújtani, ami a Háromszék információi szerint várható is. A liciten részt vevő egyetlen háromszéki cég, a brassói Vectra Rt.-vel közösen pályázó Valdek Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Halmágyi Jenő ugyanis jelezte: élni kíván fellebbezési jogával. ,,Úgy ítélem meg, hogy indokolatlanul zártak ki bennünket a pályázatról — mondta Halmágyi. — Ezzel a döntéssel ugyanakkor több háromszéki cég munkalehetőségét is elvették, ami a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között súlyos helyzetbe hozhat mindannyiunkat."

Bár a Valdek-vezető szándékáról hivatalosan még nem értesült, Klárik László szerint vitathatatlan döntés született, s a fellebbezésnek egyetlen, de roppant káros következménye lehet: a munkálatok elkezdésének meghatározatlan idejű halasztása. Az esetleges fellebbezést első körben ugyanis egy erre létrehozott bizottság tárgyalja, de a továbbiakban az igazságszolgáltatáshoz is fordulhat a panaszos — ami időben behatárolhatatlan jogi procedúrát feltételez.

Padlón az építőipar

Közel húszezer építkezési vállalat ment csődbe az elmúlt másfél év alatt. A gazdasági válság főként a kivitelező cégeket és a kisvállalatokat érintette. Szakértők szerint ez folytatódik, és jövő év végéig felére csökken az építkezési vállalatok száma 2008-hoz képest. Az építőipar visszaesésére utal az is, hogy idén az év első négy hónapjában huszonnégy százalékkal kevesebb házat adtak át, mint tavaly, és tizenhat százalékkal csökkent a kibocsátott építkezési engedélyek száma.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-08-05: Közélet - Váry O. Péter:

Fizetésemelés elbocsátások árán (Nem enged a valutaalap küldöttsége)

Románia teljesítette azokat a feltételeket, amelyek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelegyezmény hatodik részletének és az Európai Bizottság harmadik hitelrészletének folyósításához szükségesek, a 914 millió, illetve az 1,15 milliárd eurót szeptember, október folyamán megkapja az ország.
2010-08-05: Közélet - Farkas Réka:

Támogatásról és annak hiányáról (Folytatódik a Nagy István—Borbély László vita)

Nem hajlandó az RMDSZ Barótnak támogatást nyújtani, pontosabban a szükségesnél is kevesebbet kapnak a megyétől, a szövetség emberei által irányított minisztériumoktól — jelentette ki Nagy István, az erdővidéki központ MPP-s polgármestere.