Étrend a jövő űrhajósainak

2010. augusztus 10., kedd, Magazin

A szójababból és porított rovarokból készülő ,,hamburger" sokak számára elképzelhetetlen, csakúgy, mint a rizsporból és darált selyemhernyógubóból gyúrt tészta. Ezek a futurisztikus ételek azonban már ma is léteznek — Japánban fejlesztették ki a hosszú ideig tartó űrutazásokra.

Naomi Katajama, a japán Nagoja Női Egyetem professzora Brémában a COSPAR 2010 űrkutatási világkongresszuson mutatta be a tudományos alapon összeállított speciális receptjeit, amelyek nemcsak az űrhajósoknak jöhetnek jól, hanem éhínség esetén bárkinek segíthetnek a túlélésben. ,,Mindent meg lehet enni, még a szöcskét is, amely ízletes" — érvelt a professzor. A különleges alapanyagokból készült élelmiszereket a konferencia résztvevői meg is kóstolhatták. A porított selyemhernyógubóból és zöld levesporból készült lapoknak például nincs is ízük, de kiváló alapanyag a tavaszi tekercshez vagy éppen a lasagnához. Az űrutazásokhoz olyan élelmiszerekre van szükség, amelyek biztosítják a kiegyensúlyozott étrendet, de kis helyen és sokáig tárolhatóak.

A kutatóknak azonban nem csupán ezeknek a kritériumoknak kellett megfelelniük, mert az étkezésnek a lelki egészség szempontjából is fontos a szerepe. ,,Az ételeknek nemcsak a testet kell táplálniuk, hanem felfrissülést és élvezetet kell nyújtaniuk a távoli bolygókra vezető hosszú úton is" — magyarázta Katajama. A selyemhernyó mellett kövihalból, termeszekből, csigákból, maniókából és quinoából (dél-amerikai, a libatopfélék közé tartozó gabonaféle) is készülnek alapanyagok. ,,Mindenből lehet porított anyagot készíteni, amelyhez csak vitaminokat és nyomelemeket kell keverni, végül a masszát lapokká lehet gyúrni. Az így készült élelmiszereket mindössze sötét és hűvös helyen kell tárolni" — tette hozzá a professzor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-08-10: Magazin - :

Új expedíció a Titanicra

Új expedíció indul a Titanic utasszállító hajóhoz, hogy felmérjék a tenger fenekén levő roncs jelenlegi állapotát, és a nagyközönség számára is látható háromdimenziós térképet készítsenek.
2010-08-10: Magazin - :

A világ legnagyobb dinoszauruszgyűjteménye

A világ legnagyobb dinoszauruszmúzeumának ismerte el a Guinness Rekordok Könyve a kelet-kínai Santung (Shandong) tartomány egyik múzeumát, ahol több mint ezer őshüllő maradványait őrzik.