Bizalmat kapott az új szlovák kormány

2010. augusztus 11., szerda, Világfigyelő

Megkapta a bizalmat a parlamenttől az Iveta Radicová vezette új szlovák kormány. A 150 tagú testületben a szavazatok aránya tükrözi a koalíció és az ellenzék képviselőinek arányát. Robert Fico volt kormányfő, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia elnöke a szavazás előtt kivonult.

A programnyilatkozatot éppen egy hete terjesztette a törvényhozás elé a miniszterelnök. Az ötnapos, éles, indulatos és olykor személyeskedő vitában hatvan képviselő szólalt fel. Fico kijelentette: a gazdasági válság következményeinek felszámolásában pártja a kormány partnere kíván lenni, segédkezet nyújt neki.

Radicová záróbeszédében kifejtette: a vitát végighallgatva megértette, hogy Szlovákia miért van olyan rossz állapotban. Szerinte az új kormány az erkölcsökre, az átláthatóságra, a szabályok betartására helyezi a hangsúlyt, míg az előző kormány a többség mindenről dönt, a győztesek és a vesztesek elv alapján irányította az országot. ,,Ha jól emlékszem, ez marxista elv" — jegyezte meg a miniszterelnök, aki élesen bírálta elődje tevékenységét, és komoly változásokat ígért az élet minden területén. Hangsúlyozta: erkölcs és jobb szabályok nélkül lehetetlen legyőzni a gazdasági válság következményeit. Aláhúzta: kormányának legfőbb célja megújítani az emberek hitét abban, hogy Szlovákia az a hely, ahol jó, nyugodt és értelmes életet lehet élni. Leszögezte: bizalom nélkül lehetetlen a társadalom fejlesztése, a problémák megoldása, s az új szabályok kialakítása. Megismételte kormányának hat pontban foglalt prioritásait: egészséges gazdálkodás, a korrupció elleni harc, munkahelyek teremtése, a vállalkozások támogatása, aktív polgári társadalom, az egészségügyi ellátáshoz való jobb hozzáférés.

A szlovák kormánykoalíciót négy jobbközép párt alkotja: a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, a Szabadság és Szolidaritás, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Híd.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-08-11: Világfigyelő - Bogdán László:

A sorozatgyilkosságok baljós háttere (Magasles)

A Nemzeti Nyomozóiroda pontot tett a romagyilkosságok vizsgálatának végére, és átadta az anyagot a bíróságnak.
2010-08-11: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

Schmitt Pál aláírta
Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a médiát és hírközlést szabályozó, egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt, amely szerint új struktúrában működnek majd a közmédiumok. A törvénycsomag tegnap megjelent a Magyar Közlönyben. A törvény értelmében megszűnik jelenlegi formájában a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), összevonásukkal létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A hatóság autonóm államigazgatási szerv, amely a frekvenciagazdálkodás és a hírközlés területén részt vesz a kormány politikájának végrehajtásában.