Romániai ipar és export: júniusi javulásBóvli, de nem reménytelen

2010. augusztus 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Júniusban 1,9 százalékkal növelte termelését a romániai ipar az előző hónaphoz képest, a munkanapokkal kiigazítva 4,7 százalékkal teljesített többet, mint egy évvel azelőtt.

Májusban 0,3 százalékos volt a havi és 4,1 százalékos a tizenkét havi növekedés, az első félévben pedig átlagosan 4,4 százalékos volt a többlet a tavalyi első fél évhez viszonyítva. Az első fél évben elért növekedés a villamos és a hőenergia, valamint a gáz termelése és szolgáltatása emelkedésének (11 százalék), a feldolgozóipar (4,6 százalék) és a bányaipar (9,9 százalék) növekedésének volt köszönhető.

A statisztikai hivatal közleménye szerint Románia exportja júniusban 3,3 milliárd euró volt, változatlan áron 10,3 százalékkal haladta meg az előző havit. Közben a behozatal 5,7 százalékkal nőtt májushoz képest, 4,2 milliárd euróra. Az első fél évben a 17,16 milliárd eurós export 25,8 százalékkal volt több a tavalyi első fél évinél, a behozatal 19,3 százalékkal 21,8 milliárd euróra nőtt. A kereskedelmi hiány alig változott a tavalyi első fél évihez képest. Az ország kereskedelmi hiánya tavaly 9,74 milliárd euróra csökkent a 2008-as 23,51 milliárdról, mert a válság, a lakossági kereslet elapadása miatt az import gyorsabban csökkent, mint a kivitel.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb, júliusi előrejelzése szerint Románia gazdasága idén még 0,5 százalékkal visszaeshet, de jövőre már 3,6 százalékkal gyarapodhat. Tavaly 7,1 szá­zalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP), miután 2008-ban 7,3 százalékkal nőtt. Az IMF előrejelzése szerint a hazai kereslet idén további 1,5 százalékkal csökken, ennek hatását a kivitel növekedése tompítja a GDP-ben.

Megerősítette viszont Románia befektetési szint alatti, spekulatív adósbesorolását a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő szerint Románia külső finanszírozási helyzete jelentősen javult az utóbbi fél évben, annak ellenére, hogy az Európai Unió második legszegényebb országa hatvan éve a legsúlyosabb recesszióval küzd. A Fitch Ratings 2008 novemberében, a világméretű gazdasági válság elmélyülésének első heteiben egyszerre két fokozattal, BBB-ről BBplusz-ra, a befektetői szint alá — a ,,bóvli" kategóriába — rontotta Románia hosszú futamú államadósságának besorolását. Ezen közel két év után sem módosított a hitelminősítő, és a besorolás stabil kilátását sem változtatta meg.

Az államháztartási hiánycél teljesítése jelentős kihívás a bukaresti kormány számára, a Fitch azonban arra számít, hogy sikerül rendezni az állam pénzügyeit, és elindulni az export vezérelte gazdasági növekedés felé — nyilatkozta a Fitch illetékese, aki szerint azonban a közelmúltban hozott megszorító intézkedések negatív hatással lehetnek a gazdaságra, a hazai össztermék így idén várhatóan két százalékkal csökken.

A Fitch Ratings mellett a Standard & Poor’s-nál is a befektetési szint alatti Románia besorolása, és ha a Moody’s Investors is leminősíti az országot, akkor Románia lenne az egyetlen EU-tagállam, amelyet mindhárom nagy hitelminősítő spekulatív államadósi besorolással tart nyilván.

A román államadósság viszonylag alacsony, a GDP harminc százaléka körül jár, az ország költségvetési, államháztartási gondjai azonban jelentősek. Ezeket hivatott enyhíteni a Nemzetközi Valutaalap szervezésében tavaly kötött húszmilliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelegyezmény, amelynek legutóbbi, augusztus eleji felülvizsgálatát követően az IMF illetékese úgy nyilatkozott, hogy Románia teljesítette a soron következő, hatodik, 914 millió eurós részlet folyósításának feltételeit. A hitelezők — az IMF mellett az EU és a Világbank — úgy vélik, hogy Bukarest teljesíteni tudja a GDP-arányosan 6,8 százalékos államháztartási hiánycélt, és tartani tudja a 2011-re kitűzött 4,4 százalékot is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-08-11: Közélet - :

Beszorult autóbusz

Alig néhány napja írtunk a Kovásznán épülő bevásárlóközpont előtti forgalomzavaró körforgalomról, és lám, tegnap délután be is bizonyult igazunk.
2010-08-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Bergenbier-búcsú Balázsfalvától

Bezárta balázsfalvi üzemét a Bergenbier, és valamennyi termékének előállítását ploieşti-i gyárába költözteti.