Bergenbier-búcsú Balázsfalvától

2010. augusztus 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Bezárta balázsfalvi üzemét a Bergenbier, és valamennyi termékének előállítását ploieşti-i gyárába költözteti.

A harmadik legfontosabb hazai sörgyár tavaly októberben már szüneteltette időlegesen a sörgyártást Balázsfalván, júliustól azonban a malátagyár tevékenysége is leállt. A döntést a piaci mutatók kedvezőtlen alakulásával, a hatékonyság növelésének kényszerével magyarázza Mihai Ghyka, a Bergenbier Rt. vezérigazgatója. Felméréseik szerint az idei első fél év 12 százalékos csökkenést hozott a romániai sörfogyasztásban. A sörpiac a hazai élelmiszer-ipari piac egyik leginkább sújtott területe volt.

A Bergenbier balázsfalvi egységében 172 alkalmazott dolgozott, akiknek további sorsáról zajlanak tárgyalások a szakszervezetekkel. A Fehér megyei gyár 2008-ban több mint egymillió hektoliter sört állított elő, körülbelül a korábbi InBev Románia össztermelésének 30 százalékát. A Bergenbier gyártja Romániában a Stella Artois, a Beck’s, a Löwenbräu és Noroc márkájú sört, valamint a Leffe és Hoegaarden márkák hivatalos importőre.

A sörpiac jelenlegi legfontosabb szereplői az Ursus Breweries, a Heineken Románia, a Bergenbier, az European Food és az URBB.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-08-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Bóvli, de nem reménytelen (Romániai ipar és export: júniusi javulás)

Júniusban 1,9 százalékkal növelte termelését a romániai ipar az előző hónaphoz képest, a munkanapokkal kiigazítva 4,7 százalékkal teljesített többet, mint egy évvel azelőtt.
2010-08-11: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Pályázatstop a kisvállalatoknak

Három évvel az indítást követően befulladt a kisvállalatok fejlesztését célzó Regio program. Az indoklás: az igények több mint háromszor haladják meg az e célra elkülönített 21,81 millió eurót.