Pályázatstop a kisvállalatoknak

2010. augusztus 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Három évvel az indítást követően befulladt a kisvállalatok fejlesztését célzó Regio program. Az indoklás: az igények több mint háromszor haladják meg az e célra elkülönített 21,81 millió eurót.

A Regio program keretében az uniós intervenciós alapból a kisvállalatok vissza nem térítendő hitelekhez juthattak. A Központi Fejlesztési Régióhoz tartozó megyékből 607 pályázat érkezett, ezek összértéke meghaladja a 70 millió eurót. A Gyulafehérvár központú ügynökség ezért úgy döntött, hogy csak augusztus 27-én 12 óráig fogadja a Fehér, Brassó, Hargita, Maros, Szeben és Kovászna megyéből érkező pályázatokat. Ezzel párhuzamosan meghatározatlan időre felfüggesztik az augusztus 2—27. közötti előzetes pályázati ellenőrzéseket, a folytatásról a finanszírozási lehetőségek alapos felmérése után határoznak.

Az augusztus 6-ig iktatott 607 pályázat igényelt összértéke 70,48 millió euró, közülük 76-ra már megköttetett a finanszírozási szerződés több mint ötmillió euró értékben.

A legutóbbi benyújtási időszak 2009. november 23-án kezdődött. A kedvezően elbírált pályázatok elszámolható költségeit teljes mértékben közpénzekből térítik meg, de csak az erről határozó rendelet életbe lépése, azaz július 12-e után kötött finanszírozási szerződések esetében.

,,A legutóbbi pályázatbenyújtási szakasz folyamatos iktatást engedélyezett, mivel az előző értékelési és szerződéskötési periódus túl hosszúnak bizonyult — magyarázta Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Régió vezérigazgatója. — A pályázó kisvállalatok azzal kényszerültek szembesülni, hogy időközben megváltoztak a gazdasági körülmények, a gazdasági válság más paramétereket állított fel. Ugyanakkor növelték a finanszírozható ágazatok számát, a finanszírozási összegeket, az elszámolható költségeket pedig meglehetős lazasággal kezelték. A továbbiakban azokra a pályázatokra összpontosítunk, amelyeknek tényleges gazdaságélénkítő hatásuk lehet a régióban."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-08-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Bergenbier-búcsú Balázsfalvától

Bezárta balázsfalvi üzemét a Bergenbier, és valamennyi termékének előállítását ploieşti-i gyárába költözteti.
2010-08-11: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Lassuló szabadesés Háromszéken

Tizenegy százalékkal csökkent a bejegyzett cégek száma Háromszéken az elmúlt év hasonló mutatójához képest — derült ki a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felméréséből. A legnagyobb visszaesést az egyéni vállalkozások területén regisztrálták: 14,6 százalékot.