Lassuló szabadesés Háromszéken

2010. augusztus 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Tizenegy százalékkal csökkent a bejegyzett cégek száma Háromszéken az elmúlt év hasonló mutatójához képest — derült ki a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felméréséből. A legnagyobb visszaesést az egyéni vállalkozások területén regisztrálták: 14,6 százalékot.

Az év első felében 389 vállalkozást jegyeztek be megyénkben, köztük 228 egyéni vállalkozást. A felszámolt vagy felfüggesztett cégek száma 426, ez a mutató több mint felére csökkent az elmúlt évi 854-hez képest. A megyei átlag valamennyivel meghaladja a 47 százalékos országos átlagot.

Növekedés tapasztalható azonban az önkéntes cégtörlések területén, a törülközőt bedobó 288 céggel együtt azonban a háromszéki 11 százalék országos listavezető, messze meghaladva az 54 százalékos országos szintet. Az év első hat hónapjában Kovászna megyében 60 cég ellen indítottak csődeljárást. A cégfelszámolások, -felfüggesztések, -törlések és -csődök együttes száma közel kétszerese az új cégek számának.

A válsághelyzet további fennállását jelzi az is, hogy a külföldi tőkerészvételű cégek jelenléte 18 százalékkal csökkent. Június végéig 783 részben vagy egészben külföldi tőkéjű vállalkozást jegyeztek be Háromszéken 1990. december elseje óta, az első három helyen a Magyarországról, Hollandiából és Németországból érkezett dollárbefektetések állnak. Az összbefektetések értéke eléri az 594 millió dollárt, ami 18 éves periódusra számítva fejenként 257 dollárt jelent, éves átlagban pedig 14 dollárt. Az egy főre eső mutató országos szinten 2009-ben 251 dollár volt.

A halaszthatatlan gazdaságélénkítő intézkedések között a megyei kamara az infrastrukturális fejlesztéseket helyezi előtérbe. Ugyanakkor fontosnak tartja a vállalkozóbénító hatású minimáladó mihamarabbi eltörlését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-08-11: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Pályázatstop a kisvállalatoknak

Három évvel az indítást követően befulladt a kisvállalatok fejlesztését célzó Regio program. Az indoklás: az igények több mint háromszor haladják meg az e célra elkülönített 21,81 millió eurót.
2010-08-11: Magazin - József Álmos:

Történelmi események Sepsiszentgyörgyön

A volt Városháza (ma Tamási Áron Színház) és a Mikó-kollégium előtti, kocka alakú andezit-, majd gránitkövekkel kirakott úttesten rendezték — függetlenül a politikai éra milyenségétől — az ünnepi felvonulásokat, népgyűléseket, tüntetéseket. Az alábbiakban néhány ilyen eseményt annak fényképes emlékével elevenítünk fel.