JegyzetHogyan lesz az olcsóbb drágább?

2010. augusztus 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Hogy nem mindig a legolcsóbb termék megvásárlása a legjobb üzlet, azt vállalkozók, gazdák, egyszerű emberek is jól tudják. Úgy tűnik azonban, éppen az állam, a döntéshozók, törvényalkotók hagyják figyelmen kívül ezt a logikát — jóllehet Svájcban például akadna követendő példa.

Az olasz határ közelében nagyszabású útépítési munkálatra hirdetett versenytárgyalást a svájci állam, jelentkeztek is a cégek minden országból, a legjobb árajánlattal pedig éppen egy itáliai vállalkozó állt elő, a legolcsóbban ők végezték volna el a munkát. A hatóságok azonban a svájci óra pontosságával számították ki: amit pillanatnyilag megtakarítanának, ha az olaszokra bízzák a munkát, annak sokszorosát kell majd utólag kifizetniük. A helyi munkaerő, a helyi cégek ugyanis hátrányba kerülnének, ez az államnak kevesebb bevételt, nagyobb kiadást jelentene, a munkanélküliség ráadásul szociális gondokat gerjesztene. De azt is figyelembe vették, hogy a távolabbról érkező munkások, gépek szállítása óhatatlanul környezetszennyezéssel jár, így környezetvédelemre is sokkal többet kellene költenie az államnak. Ráadásul a többtonnás rakományok a helyi infrastruktúrát — utakat, hidakat — is megrongálhatják, aminek javítása ugyancsak a svájci adófizetők pénzéből történnék. Meghányták-vetették hát a dolgokat, precíz számításokat végeztek, és a pillanatnyi előnyök dacára a hosszú távú tervezés, a gazdasági lokálpatriotizmus jegyében végül is hazai cégre bízták a kivitelezést.

A svájciak magatartására Romániának, de szűkebb körben a székelyföldi vezetőknek is érdemes lenne odafigyelniük, annál is inkább, mert a gazdasági válság miatt padlóra került az építőipar is, és ez cégek bezárását, munkahelyek elvesztését okozza. A jelek szerint azonban kiaknázatlan kincseink közé újabbat sorolhatunk: lokálpatriotizmusunkat, amelyet Svájccal, de akár más országokkal szemben is képtelenek vagyunk hasznunkra fordítani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-08-11: Pénz, piac, vállalkozás - B. Kovács András:

Kudarcra ítélt fások története — 2. (Magánosítás honi módra)

Folytatjuk a szentgyörgyi bútorgyár utolsó éveinek történetét Smazenka Ferenc volt vezérigazgató előadásában. A cég, mondhatni, jobbal kezdett a rendszerváltás után, mivel sikerült megőriznie nyugati piacait.
2010-08-11: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Támogatás árvízkárosult családoknak
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala felhívja a 2010. június 30.—július 3. közötti árvízkor károsult Debren-patak menti családok figyelmét, hogy megkezdték a támogatás kiosztását a kártérítést igénylőknek. Kérik az érintetteket, hogy hétköznap 11—14 óra között jelentkezzenek a polgármesteri hivatal adóhivatalának pénztáránál.