Kirándulunk a szemétbe

2010. augusztus 11., szerda, Közélet

Szelíd ösztönzés a Bihar-hegységben: Ha elcipeltél egy teli zacskót idáig, nem hiszem, hogy nehezebb üresen visszavinni! Nem is volt semmi szanaszét...

Nyári hétvégeken a városlakók is meghallják a természet hívását, és ha az időjárás elég kegyes, fel is pakolják az autót — ritkábban kerékpárt, hátizsákot —, és elindulnak megkeresni azt a helyet, ahol a mindennapok fáradtságát kirázhatják magukból.

Az eredményt mindenki látja: már alig akad csendes, tiszta, pihenésre és felüdülésre való vízpart vagy erdőszél, sőt, a rengeteg mélyén sem a medvétől retteg már a jámbor polgár, hanem a mindent feldúló, bemocskoló két- és négykerekű motoroktól. Ugye, a nyeregben ülőknek is kell kikapcsolódás. És az nálunk nem szempont, hogy másokat ne zavarjunk. A környezet? Kit érdekel a környezet?

Alkalmanként néhány megszállott önkéntes kitakarít egy-egy kisebb övezetet, összegyűjti és elszállítja a felelőtlen tömegek szétdobált szemetét, lebontja a folyókat eltorlaszoló pillepalack-gátakat. Minden tiszteletet megérdemlő munkájukért többnyire csak vállveregetést, esetleg egy pityókatokányt kapnak. Nyomukban rövid ideig fellélegzik a műanyagtól mentesített táj, aztán két hét múlva megint eluralkodik a kosz és a káosz. Mintha ez lenne a normális.

A kérdés csak az, hogy mire valók nálunk a hatóságok: hiszen az írott és íratlan, lassan feledésbe merülő természetvédelmi szabályok betartását megkövetelhetné a terület tulajdonosa, gondnoka, az önkormányzat, közösségi rendőrség, környezetvédelmi hivatal és őrség — de egyik sem teszi. Legjobb esetben beérik az utólagos tisztogatással. Megelőzésre még ebben az ínséges időben sem figyel senki, mikor pedig az államkincstárt szép összegekkel gazdagíthatnák a randalírozóktól behajtott bírságok. Ritka kivétel a Retyezát-hegység, ahol a kirándulónak távozáskor fel kell mutatnia szemetét — és le is kell vinnie a hátán. Tehát lehet! Csak hát ez sem megy magától — könnyebb elfordítani a tekintetet, mint elmozdulni a hivatali székből. A jónép meg hadd fúljon meg saját mocskában: megérdemli.

De mit vétett az erdő és a patak? Hol is akarunk mi turizmust fejleszteni? Illetve: miféle idegenforgalomra számítunk? A Kárpátok kertjének egyelőre csak a rombolók örülhetnek: itt minden megengedett, ami a civilizált világban tilos. Ez a mi ütőkártyánk. Nem a zöld levélke, hanem a szeméttenger, dübörgő technikával. Ki pihent a hétvégén?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-08-11: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Sikeres expedíció
Sikeresen zárult a Székelyek a magasban expedíciósorozat Mont Blanc kezdőknek 2010-es expedíciója, miután a háromszéki hegymászók feljutottak Nyugat-Európa legmagasabb csúcsára, és a csapat tagjai hétfőn este épségben hazaérkeztek Sepsiszentgyörgyre.
2010-08-11: Közélet - Sylvester Lajos:

Gyomot kaszáló sepregetőgépünk

Örültem, amikor a megyei tanács egy többfunkciós, útszéleket karbantartó gép vásárlásáról döntött.