Törvénytisztelet vagy szolgalelkűség?

2010. augusztus 13., péntek, Máról holnapra

Eldöntetett: több mint száz munkahely szűnik meg a háromszéki önkormányzat alárendeltségébe tartozó intézményeknél. A csökkentés nem csekély mértékű, még akkor sem, ha a személyzeti bércsökkentést célzó leépítések felét olyan állások teljes felszámolása jelenti, amelyek betöltését évek óta nem engedélyezi egy másik, felsőbb takarékossági szempont. Ahogy az lenni szokott: már eddig is járt volna, de nem jutott.

Most viszont az angyalvárás illúziója is szertefoszlott. A korábban vélhetően a termelékenység és hatékonyság mutatói szerint kialakított állománytervet felülírta a takarékosság minden pozitív üzenetet nélkülöző parancsszava. Hogy miként lesz ebből minőségi teljesítmény, arról ma már senki nem beszél a mezőgazdasági igazgatóságtól az árkosi tanulmányi központig terjedő prérin. Begyűrték a kilógó darabokat, mint hájhurkákat a jótékonyan bő ingblúzba.

Hogy esetenként már régóta indokolt volt az állományésszerűsítés, külön értekezés témája lehetne, az éles helyzetekben tett szolgálatok megfelelő tisztségekkel való honorálása nem csak nálunk régóta ismert és alkalmazott gyakorlat. Ebben a pillanatban viszont sokkal inkább figyelemre méltó az a buzgóság, amellyel a megyei önkormányzat kereste és meg is találta az utasítások feltétlen végrehajtásának módját. Mert a törvény, az törvény, még ha kormányrendelet köntösében osztogatja is utasításait.

A jelek szerint Háromszéken senkinek nem ütött szeget a fejében, hogy talán érdemes a rendelkezések törvényességi tartalma mögé nézni, ahogy tette országszerte több politikai, szakszervezeti, érdek-képviseleti szerv. Akiben pislákol az önálló gondolkodás és döntés iránti igény, nagyobb biztonsággal közlekedik a törvénytisztelet és a szervilizmus közötti keskeny mezsgyén. A kormánytagság által gúzsba kötve táncoló azonban elnyomja az öntudatos megnyilvánulásnak a gondolatát is, hiszen egyelőre rengeteg veszítenivalója van. Megkérdőjelezhető lelkiismerettel nyeli le, hogy saját intézményeinek működőképességét terepismeret nélküli bukaresti aparatcsikok veszélyeztessék. Autonómiaigénye megreked a szólamok szintjén, a konfrontálódás idejét pedig még mindig nem tartja elérkezettnek. Azzal az álnokul nyitva hagyott kiskapuval, hogy ha alkotmányellenesnek bizonyul a csonkítási utasítás, akkor elsők között lesz, aki majd igazságot szolgáltat az útszélre szorítottaknak.

A forró gesztenye kikaparásához keressen más megfelelő védőfelszerelést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1404
szavazógép
2010-08-13: Közélet - Csinta Samu:

Pályázatok párosítása (Újabb pénzforrásokat keresnek a kórházhoz)

Sikeres pályázat esetén is legfeljebb 2013 végére tűnhetnek el az állványok a megyei kórház épülete körül
Értetlenséget váltott ki a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a háromszéki önkormányzat alelnöke, Henning László bejelentése, miszerint az egészségügyi intézmény rehabilitálása nem az eddigi pályázat szerint folytatódik, hanem új keretek közé költözik. Teljes újrakezdésről azonban szó sincs, mindössze a két pályázat ,,összefésüléséről" — erősítette meg a Háromszéknek Henning László.
2010-08-13: Közélet - :

Románia továbbra is Izrael szövetségese marad

Románia az izraeli—palesztin és az izraeli—szíriai párbeszéd előfeltételek nélküli megkezdését szorgalmazza — jelentette ki tegnap Bukarestben Traian Băsescu, miután hivatalában fogadta Simon Perezt, az első izraeli államfőt, aki Romániába látogat.