Külföldi hírek

2010. augusztus 14., szombat, Közélet

Átvilágítani a Szülőföld Alap elosztását

Tizenkét vajdasági magyar civil szervezet és négy párt levélben fordult Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkárhoz azzal a kéréssel, hogy a Szülőföld Alap pályázati rendszerének átvilágítását terjesszék ki a Vajdaságra is.

A levél megfogalmazói arról írnak, hogy megelégedéssel vették tudomásul a Szülőföld Alap pályázati rendszere átvilágításának tervét, és javasolják, hogy az terjedjen ki a titkosított szerződésekre is, eredménye pedig kerüljön nyilvánosságra. A levélben, amelyet a vajdasági magyar pártok közül a Vajdasági Magyarok Szövetsége nem írt alá, szerepel, hogy az előző magyar kormányzat a legtöbb esetben minden szakmai alapot nélkülözve az általuk kitüntetetten kezelt szervezeteket részesítette abszolút előnyben.

Szlovákia átértékeli a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt

Szlovákia átértékeli a húszszázalékos kisebbségi hivatali nyelvhasználati küszöböt, mégpedig az ajánlások szellemében — erősítette meg Rudolf Chmel emberjogi és kisebbségügyi kormányfőhelyettes a szlovák kormány tegnapi ülése után. A húszszázalékos kisebbségi hivatali nyelvhasználati küszöb csökkentését és bizonyos esetekben ennek teljes eltörlését az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ajánlotta Pozsonynak a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája alkalmazásának ellenőrzéséről szóló második jelentésében. A dokumentumot szerdán vitatta meg és vette tudomásul a szlovák kormány. A szakértők által kidolgozott dokumentum ajánlásai nem kötelező érvényűek, s minden állam önállóan dönti el, mit fogad meg azokból. Chmel úgy véli, hogy a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt tíz százalékra kellene csökkenteni. A nyelvhasználati küszöböt a szlovákiai lengyelek és bolgárok esetében töröltetné el az ET, mert lélekszámuk egyetlen település esetében sem éri el még a tíz százalékot sem. Chmel, aki a magyar—szlovák Híd párt képviselője a kormányban, azt mondta, hogy ezt a problémát más elvek szerint oldják meg. Részletekbe nem volt hajlandó bocsátkozni, mert a témát a koalíciós tanács még nem vitatta meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1411
szavazógép
2010-08-14: Belföld - Szekeres Attila:

Belföldi hírek

Băsescu kiáll az állampolgárság megadása mellett
A román állampolgárság megadása a Moldovai Köztársaság állampolgárainak összhangban áll a nemzetközi normákkal — jelentette ki Traian Băsescu államfő, aki reagált a Le Figaro francia lap Suba alatt bővül az Európai Unió az Atlanti-óceántól a Boszporuszig címmel közölt cikkére, miszerint mintegy ötmillió moldovai, macedón, szerb, ukrán és török kaphat legálisan uniós útlevelet.
2010-08-14: Közélet - Fekete Réka:

Nyári óvoda iskolakerülés ellen

A gyermekek rajzolni szeretnek a legjobban
Azok a gyermekek, akik egyáltalán nem jártak óvodába, illetve időközben kimaradtak, nem rendelkeznek a beiskolázás alapvető feltételeivel, készségeivel.