Nyári óvoda iskolakerülés ellen

2010. augusztus 14., szombat, Közélet

A gyermekek rajzolni szeretnek a legjobban

Azok a gyermekek, akik egyáltalán nem jártak óvodába, illetve időközben kimaradtak, nem rendelkeznek a beiskolázás alapvető feltételeivel, készségeivel.

Közülük többen hét-nyolc évesen is marokra fogják a ceruzát, nem ismerik a színeket, nem tudnak vonalak közé ábrákat rajzolni. Őket segíti a nyári óvodai program, amelyben Háromszékről kétszáznegyven gyermek vesz részt Sepsiszentgyörgyön és hét, népes roma közösséget számló településen.

Reggel kilenckor kezdődik a napi program, de a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc Általános Iskolában mindennap már fél órával korábban megérkeznek a szülők a gyermekekkel, és az előző nap történéseiről kérdezik Ilyés Andrea történelem szakos ideiglenes óvó nénit, Kalányos Magdolna és Mocsel Kinga segítőket. Egyesek túl kicsinek tartják gyermeküket ahhoz, hogy egy délelőttre otthagyják, hisz nem járatták óvodába, nincsenek szokva az ilyesmihez, ezért csak a nagyobb testvérrel engedik, akinek szintén nem árt egy kis vakációs felkészítő. Rajzolnak, festenek, számolnak, mesét hallgatnak, és legfőképpen azt gyakorolják, hogy odafigyeljenek arra, amit a tanító mond, s azt teljesítsék. A program része a közös ebéd, ami egyelőre késik, talán mától beindul, egy hétig inkább közös tízórainak lehetett nevezni, amit a tanítónő saját pénzén vásárolt a gyermekeknek.

A nyári óvodát az európai társadalmi alapból finanszírozzák civil szervezetek és az oktatási minisztérium, a programban az ország négyszázhúsz településén több mint nyolcezer gyermek vesz részt. Bokor Attila roma oktatásért felelős tanfelügyelő lapunk érdeklődésére elmondta, minden csoport tizenöt óvodáskorúból és öt olyan elemistából áll, akik az első osztályban nagyon gyengén haladtak, és ahhoz, hogy ősztől indulhassanak a második osztályba, be kell pótolniuk a lemaradást.

Háromszéken Bölönpatakon, Székelyszáldoboson, Magyarhermányban, Előpatakon, Kisborosnyón, Gelencén és Sepsiszentgyörgy két iskolájában (Néri Szent Fülöp és Gödri Ferenc Általános Iskola) kezdődött meg hét elején a nyári óvoda. Szeptembertől mindannyian részt vesznek egész tanévben a délutáni fejlesztő programban, s egész idő alatt ingyenebédet és tanfelszereléseket kapnak. Az étkeztetésre országos licitet hirdettek, ezért késik, de a napokban pótolják, valószínű, hideg élelmiszereket tartalmazó csomagokkal, mert nincsenek meg mindenütt a feltételek meleg étel felszolgálására.

A nyári óvodához három járulékos program is hozzátartozik, két találkozó a szülőkkel az első osztályba indulást, valamint az ingyenes tanszerek kérvényezését segítendő, illetve egy egészségügyi vonatkozású lehetőség a nagyváradi Ruhama Alapítvány jóvoltából. Egy hónap alatt az oktatók kiszűrhetik a gyengén látókat és hallássérülteket, ingyenes orvosi vizsgálatra vihetik a gyermekeket, akik szükség esetén ingyen megkaphatják a szemüveget, illetve hallókészüléket. Tekintve, hogy a gyermekek szociálisan hátrányos helyzetűek, a felzárkóztató-előkészítő nyári óvoda és az egészségügyi gondoskodás sokat jelent számukra, miként az is jelentős, hogy a két segéd óvónő, Kalányos Magdolna és Mocsel Kinga a saját példáján keresztül a roma közösségben erősítheti a tanulás iránti érdeklődést. Tanév közben mindketten járnak délutáni iskolába, a tanfelügyelőség megbízásából ősztől Kalányos Magdolna tartja a kapcsolatot a roma családok és az iskola között.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-08-14: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Átvilágítani a Szülőföld Alap elosztását
Tizenkét vajdasági magyar civil szervezet és négy párt levélben fordult Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkárhoz azzal a kéréssel, hogy a Szülőföld Alap pályázati rendszerének átvilágítását terjesszék ki a Vajdaságra is.
2010-08-14: Közélet - Tóth László:

Bemutatkozott a Gosp-Com Kft. új igazgatója

Kézdivásárhelyen az augusztusi soros tanácsülésen tegnap bemutatkozott a Gosp-Com Kft., a helyi hulladékgazdálkodási vállalat új igazgatója.