Mi, hol, mikor?

2010. augusztus 14., szombat, Mi, hol, mikor?

Zene

* Az árkosi Szentkereszty-kastély kápolnájában Nagyboldogasszony tiszteletére ma 19 órától rendkívüli hangversenyt tartanak. Az Árkosi Művelődési Központ Sepsiszentgyörgyről autóbuszt biztosít a koncertre, indulás 18.30 órakor a Tamási Áron Színház elől. Belépő: 4 lej.

* A sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban holnap 12 órától a rétyi Kováts András Fúvós Egyesület ifjúsági koncert-fúvószenekara tart hangversenyt. Vezényel: Dombora Anna zenetanár.

Hitvilág

A bukovinai Kácsika közel 97 éve a római katolikusok híres zarándokhelye, melynek elfeledtetéséért mindent megtettek a közelmúltban, s melyet II. János Pál pápa a kiemelt búcsújáró­helyeket megillető rangra emelt. A csíksomlyói búcsú mellett a kácsikai Nagyboldogasszony-napi búcsúra zarándokol a moldvai magyarság és a különböző vidékek Máriát tisztelő népe. A magyar nyelvű szentmisét minden évben augusztus 15-én 8 órától tartják a templom mögötti Grottánál. (józsa)

Orgonaszentelés

Holnap 10 órától ünnepi istentisztelet keretében szentelik fel a szemerjai református templom felújított orgonáját. Igét hirdet dr. Bustya Dezső nyugalmazott püspökhelyettes, fellép a gyergyócsomafalvi Belcanto kamarakórus, vezényel Csata Levente és C. Tóth Zoltán orgonaművész. (fer-)

A kalibáskői Erdei Iskola programja

A csodálatos természetvédelmi területen kiépített Kirulyfürdőn — amely a 19. században kőhalmi és segesvári szászok kedvelt nyaralóhelye volt —, a kalibáskői gyermektábor iskolakezdésig még három rendezvényt kínál óvodásoknak, kis- és nagyobb iskolásoknak. Augusztus 22—28. között természetbúvár (búvárkodás, megfigyelések, kísérletek), augusztus 29.—szeptember 4. között színjátszó (azoknak, akikben szunnyad a végtelen kreativitás), szeptember 5—11. között Bábel tornya románul (óvodásoknak és kisiskolásoknak hétköznapi román nyelv gyakorlása játékosan, viccelődve, könnyedén). Jelentkezni, érdeklődni a 0744 778 519-es telefonon vagy a www. kalibaskogyerekvilag.ro-n megadott e-mail címen lehet.

Ügyelet

Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Bunta Orsolya (telefon: 0267 351 069), szombaton 13―15 óráig a Kőrösi Csoma Sándor utca 36. szám alatti rendelőjében dr. Mikó Mária teljesít szolgálatot.

Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8—12 és 16—20 óráig a Császár Bálint utcai Farma-Line (telefon: 0267 352 350), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Sugás Áruház földszintjén levő HelpNet (0367 802 977), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9—12 és 16—20 óráig, illetve éjszaka a Richter Gedeon (0267 362 280), hétfőtől a Dona, Kovásznán szombaton 8—12 óráig a Vipera, 8—13 óráig a Farmacom, vasárnap 12.30—14.30 óráig a Cella-Zărnescu patika teljesít szolgálatot.

Tűz

Csütörtökön az esti órákban a tűzoltókat Sepsiszentgyörgy és Uzon között kigyulladt személygépkocsihoz hívták ki. 15 perc alatt sikerült a motortüzet eloltani, mely nem terjedt át az autó többi részére.

Közlekedés

Részeg biciklis. Csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Vár utcában J. Árpád (56) ittasan kerékpározott hazafelé, amikor leszédült a járműről, és balesetet szenvedett. A pórul járt sepsiszentgyörgyi lakoshoz kihívták a mentősöket, akik először a megyei kórházba vitték, majd átszállították a brassói sürgősségire.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Útlezárás. A Sugásfürdőhöz vezető útszakaszon ma autóversenyt szerveznek, ezért 14—18 óra között lezárják a forgalmat, de 30 percenként szünetet tartanak, Hétfőn 16 és 20 óra között állítják le a forgalmat.

Radar. Hét végén Lemhényben, Ojtozban, Kézdivásárhelyen, Szotyorban, Kilyénben, Málnáson, Mikóújfaluban, Maksán, Bükszádon figyelik a személygépkocsik sebességét.

Nyugdíjas üdülés. A nyugdíjasok Sugás Érdekvédelmi Szövetsége a tagság tudomására hozza, hogy keddtől iratkozni, jelentkezni lehet a hajduszoboszlói üdülésre.

A barlangászok világnapja. Az 1952-ben halálos balesetet szenvedett barlangász, Marcel Loubens emlékére e napon tartják világnapjukat a föld alatti világ megismerésének hívei. Hobbijuk nem veszélytelen: az elmúlt évtizedben hat magyar barlangász vált baleset áldozatává. Tavaly jelentős eredményt ért el négy magyar barlangász: augusztusban elérték a Föld legmélyebb barlangjának 2080 méteres ,,száraz" végpontját. A kaukázusi Krubera (korábbi nevén Voronya) barlang mélyére addig csak tíz nemzet barlangászai jutottak le.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-08-14: Kultúra - Czegő Zoltán:

Üdvözlet a hazatérőnek!

Pataki Miklós szobrász 1971-ben érettségizett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban, melyet akkor sehogy sem neveztek, csak számoztak. Számon tartották viszont országos szinten, egyetemeken a mikós végzetteket, mert korabeli jeles tanárok valóságos matematika-fizika kultuszt éltettek az intézetben. Pataki Miklós Magyarországra ment innen harminc esztendővel ezelőtt. Művészi munkássága ott teljesedett ki. Most visszatelepedik szülővárosába, a családi ősbe.
2010-08-14: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Másoknak szólt a himnusz az úszó EB 5. napján
A pénteki versenynapot szerényen kezdtük, a női szinkrontoronyugrók ugyan bejutottak a döntőbe, de ott már nem tudtak önmaguk fölé nőni, a magyar duó hatodik, a román a nyolcadik helyen zárt.