Meghosszabbították a gázolaj-határidőt

2010. augusztus 17., kedd, Gazdakör

A mezőgazdasági kifizetési ügynökség jelezte: szeptember 10-ig meghosszabbították a mezőgazdasági célokra szánt gázolaj kedvezményes vásárlását célzó kérések leadási határidejét.

Mint ismeretes, a mezőgazdasági munkálatokra használt üzemanyag jövedéki adóját nagymértékben csökkentették — tonnánkénti 300 euróról 21 euróra —, így a támogatás, árcsökkentés közel 1 lejt jelent literenként. Csak az elismert szabadfoglalkozású személyek (persoane fizice autorizate) és a cégbíróságon bejegyzett egyéni és családi vállalkozások részesülhetnek a támogatásból, amelyet a jövedékiadó-különbség visszatérítésének formájában folyósítanak. Az üzemanyag-vásárlónak minden alkalommal a nevére, illetve a cég nevére kiállított számlát kell kérnie vásárláskor. A támogatást igénylőknek kérést kell benyújtaniuk a kifizetési ügynökség irodáinál, amelyben az ügynökség előzetes beleegyezését kérik. Fel kell tüntetni a területnagyságot, a növénykultúrák szerkezetét, a gazdaságban tartott állatok számát, illetve — ha az öntözést belső égésű motorral oldja meg — a kijuttatandó vízmennyiséget. Ezen adatok alapján a kifizetési ügynökség szakemberei kiszámolják az elhasználható és támogatható gázolajmennyiséget. A támogatási kéréseket negyedévenként kell majd leadni, mellékelve a gázolajszámlákat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-08-17: Gazdakör - Incze Péter:

Költségek és hozamok a húsmarhatartásban (Túl korán szabadulnak a borjaktól a háromszéki gazdák)

A legeltetés a húsmarhatartás egyik legkönnyebben teljesíthető feltétele
A húsmarhaágazat a kettős hasznosítású fajták vagy a hústípusú szarvasmarhák tartását jelenti. E hasznosításra az jellemző, hogy a teheneket nem fejik, csak azért tartják őket, hogy borjakat hozzanak a világra, azokat szoptatással neveljék fel.
2010-08-17: Gazdakör - :

Gyenge minőségű mezőgazdasági ­területek erdősítésére lehet pályázni

Tegnap indult a Környezetvédelmi Alap gyenge minőségű mezőgazdasági területek erdősítését szorgalmazó programja.