Hitelkamat-támogatási lehetőség

2010. augusztus 17., kedd, Gazdakör

A piaci kölcsönök magas kamatlábaira, valamint a pénzügyi és gazdasági válságnak a romániai agrárszektorra mért súlyos következményeit enyhítendő hitelkamat-támogatás bevezetésével kíván besegíteni a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium a gazdák által igényelt banki kölcsönök törlesztésébe.

Az ideiglenes, 2010—2012 között érvényes, állami támogatási formáról szóló tervezetet a szaktárca várhatóan jövő héten terjeszti a kormány elé. „A válság közepette szinte valamennyi mezőgazdasági ágazat tőkehiánnyal találta szembe magát, ezért sok gazda kénytelen volt hitelintézményekhez, esetenként pedig nem banki pénzügyi intézményekhez fordulni anyagi segítségért. A támogatást, amely hitelenként legfeljebb 15 000 eurónak megfelelő összeget biztosítana, a minisztérium ezen termelők kisegítésére szánja" — magyarázta Tánczos Barna (képünkön), a mezőgazdasági minisztérium államtitkára.

Figyelembe véve a piaci kölcsönök jelenlegi 18 százalékos átlagos kamatlábát és a 8 százalékos referenciakamatot, megállapítható, hogy a hitelkamat-támogatás megközelítőleg 45 százalékkal csökkentené a hitelek visszafizetendő kamatját, emellett a banki környezet érdeklődését is növelheti egy biztonságosabb, mezőgazdasági szempontokból hatékonyabb kreditrendszer kidolgozása iránt. A román mezőgazdaság számára rendelkezésre álló EU-pénzeket leszerződték, megkötötték a finanszírozási szerződéseket. Ezektől a pénzektől elvileg csak formai okok miatt eshet el Románia, vagy abban az esetben, ha a pályázók képtelenek előfinanszírozni a terveket. Mivel ez utóbbi tűnik a nagyobb veszélynek, a minisztérium megoldásokat keres a bankokkal közösen olyan garanciák megteremtésére, hogy a gazdák merjenek kölcsönért folyamodni a pályázatok lebonyolításához akkor is, ha nem áll rendelkezésükre saját forrás.

„A kísérleti gazdaságok finanszírozására rendelkezésre álló alapokat viszont procedurális okok miatt sem veszítjük el — jelentette ki Tánczos. — Korában túlságosan szövevényes volt a kísérleti farmok engedélyeztetése, az állat-egészségügyi hatósággal közösen azonban sikerült e gondot orvosolni, így ez az akadály is elhárult a pénzek lehívásának útjából."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-08-17: Gazdakör - :

Gyenge minőségű mezőgazdasági ­területek erdősítésére lehet pályázni

Tegnap indult a Környezetvédelmi Alap gyenge minőségű mezőgazdasági területek erdősítését szorgalmazó programja.
2010-08-17: Magazin - Józsa Lajos:

Természeti csapások 1821-ben

Abban az évben egész Erdély területén szinte mindennapos volt a bőséges eső. Háromszéken a gabonatermésnek csak negyedét tudták betakarítani, a kukoricán kívül alig termett valami.