Természeti csapások 1821-ben

2010. augusztus 17., kedd, Magazin

Abban az évben egész Erdély területén szinte mindennapos volt a bőséges eső. Háromszéken a gabonatermésnek csak negyedét tudták betakarítani, a kukoricán kívül alig termett valami.

A mezőgazdasági termékek ára megháromszorozódott, a lakosság nagy része éhezett, és sokan elvándoroltak Moldvába, Havasalföldre vagy a Bánságba. Miklósvárszéket sem kerülte el a gyakori esőzés, a királybírót így tájékoztatják a kialakult helyzetről:

,,Bölcsen méltóztatott általlátni a Méltóságos Királybíró Úr, hogy az őszgabonát a hosszas esőzés a szemzésben nagyon meggátolta, a haricska pedig szem nélkül és nőtelen maradt. A törökbúzának kapálása a lágyság miatt igen későn esett meg: most volna az az időszak a mostani időjárás szerint, hogy a törökbúzák készülhetnének, hogy tökéletességre mehessenek, de arra nézve még idő kívántatik az érlelésre. Bölönbe némelyek már azt kezdték vitatni, hogy tetemes kárára a közösségnek szedettessék le. Könyörgök egész alázatossággal a Méltóságos Királybíró Úrnak, méltóztassék azt kieszközölni, s egyszersmind ki is hirdetni, hogy bár október tizedikéig vagy tizenötödikéig, ha a hideg törökbúzánkat meg nem sérti, ne szedettessék le. Várván kegyes válaszát a Méltóságos úrnak, Hévizi Deák István."

Deák István kérése jóváhagyatott, és a törökbúzát október 15. után kezdték leszedni. A lakosság túlélését a törökbúza biztosította, no de ebből is kevés jutott, főleg a szegényeknek. Mivel a koldulásból élő nyomorékok éhhalálra voltak ítélve, a miklósvárszéki alkirálybíró elrendeli, hogy minden faluban írják össze a koldusokat, próbáljanak segíteni rajtuk. Kerülő levélben értesíti a falvak comissáriusait: ,,Minden helyiségbéli comissáriusoknak ezennel szorosan kötelességükké tétetik, hogy a falujukban tartózkodó, koldulással élő személyeknek nevit és félszegségüket, és azt, hogy mióta vannak a faluban, nekem 8 napok alatt beküldeni. Dániel Elek, Vargyas, 1821."

Szárazajtáról a következőket írja a comissárius:

,,Jelentem alázatosan a királybíró Úrnak, hogy itten, Száraz Ajtán találtatnak két koldusok, úgymint Ilyés Bokor, aki is régtől fogva hogy mind a két szemével megvilágtalanodott. Bod Anna, aki is születésétől fogva nyomorék, csúszó s mászó. A faluból soha ki nem megyen, s nem is arra való. Sz. Ajta, Kósa Dániel."

Természeti csapások sújtották Háromszéket 1822-ben és 1823-ban is, amikor a lakosság nagy része az éhhalál ellen küzdött.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-08-17: Gazdakör - Csinta Samu:

Hitelkamat-támogatási lehetőség

A piaci kölcsönök magas kamatlábaira, valamint a pénzügyi és gazdasági válságnak a romániai agrárszektorra mért súlyos következményeit enyhítendő hitelkamat-támogatás bevezetésével kíván besegíteni a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium a gazdák által igényelt banki kölcsönök törlesztésébe.
2010-08-17: Magazin - Hecser László:

Tókos Melinda fényei és árnyai

Megjelent Tókos Melinda első, Fények és árnyak című lemeze. Semmi különleges, mondhatnánk, mindössze egy baróti nő, negyvenen túli családanya egy szál szárazgitárral, néhány egyszerű verssel és dallammal. Egyszerű, de mégis képes arra, amire sokan nem: érzelmeket vált ki, megfog, az ember az album első meghallgatása után már dúdolná is a dalokat.