Az MKP a szlovák államnyelvtörvény módosítását szorgalmazza

2010. augusztus 19., csütörtök, Világfigyelő
A szlovák államnyelvtörvény átfogó módosítását szorgalmazza a Magyar Koalíció Pártja (MKP).

A parlamenten kívüli magyar párt tegnapi közleménye szerint az államnyelvtörvény diszkriminatív, sérti az alapvető emberi és kisebbségi jogokat, nincs összhangban a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájával, ezért átfogó módosítására van szükség, s nem elegendő, ha a jogszabály tervezett módosításakor csak a pénzbüntetéseket törölnék.

Az MKP szerint a legjobb megoldás a törvény megszüntetése lenne, de a párt is elismeri, hogy a mai viszonyok között ez nem reális. Daniel Krajcer kulturális miniszter szerint az államnyelvtörvény megszüntetése nem része a kormányprogramnak.

,,Az államnyelvről szóló törvény módosítása a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek számára a néhány nappal ezelőtt elfogadott kormányprogram egyik fontos ígérete" — olvasható a közleményben, amelyet Szigeti László, a párt oktatási és kulturális alelnöke írt alá. Úgy véli, az előző kormány szándéka a törvénnyel egyértelműen a megfélemlítés, a fejekben való zavarkeltés és a kisebbségi nyelvek használatának a közéletből való kiszorítása volt, ezért minél előbb napirendre kellene tűzni az államnyelvről szóló törvény módosítását. A legnagyobb gond a módosítás tartalmával lehet. Jelenleg úgy tűnik, hogy a kormánykoalíció jelentős része csak a büntetések és pénzbírságok eltörlését tartja elfogadható megoldásnak, az MKP szerint ez azonban elfogadhatatlan.

,,Nem tudom, honnan vették ezt az értesülést, én nem tudok erről" — jelentette ki Krajcer tegnapi pozsonyi sajtóértekezletén. Leszögezte: a kormányprogramban az áll, hogy támogatni fogják az államnyelv fejlesztését, és módosítják a jogszabály kisebbségeket érintő részeit.

,,Az MKP elvárja a kormánykoalíció pártjaitól és elsősorban a Híd párttól, hogy a törvénymódosítás szellemisége összhangban legyen azzal a gondolatisággal, amelyet a törvény 2009. évi elfogadásakor módosító javaslataival Bíró Ágnes, az MKP alelnöke és A. Nagy László független parlamenti képviselő fogalmazott meg. A törvénnyel kapcsolatos módosító javaslataik sok-sok hasonlatosságot tartalmaztak. Reméljük, hogy a Híd s annak parlamenti képviselői, élükön A. Nagy Lászlóval, újra beterjesztik azokat a módosító javaslatokat, amelyeket annak idején mi is szorgalmaztunk, s azokat a parlamenti többség el is fogadja."

A közlemény szerint a kisebbségi nyelvhasználatot elsősorban a földrajzi elnevezések, a magánrádiók és -televíziók műsorai, a feliratok, reklámok és értesítések, a kulturális és oktatási rendezvények tájékoztatói, az emlékművek, emléktáblák feliratozása, az oktatásügyben az úgynevezett egyéb pedagógiai dokumentáció vezetése, valamint az egészségügy terén kellene módosítani. Az MKP megítélése szerint csupán a pénzbüntetések megszüntetésével, az említett módosítások vagy legalábbis azok többsége nélkül nem lehet elmondani, hogy megtartották és teljesítették a kormányprogramnak a nyelvtörvénnyel kapcsolatos ígéretét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-08-19: Közélet - Czegő Zoltán:

Esküszegés a Romtelecomnál (Jegyzet)

Amikor huszonkét esztendő után ismét ráborulhattam a mai Románia széles keblének acélos szikláira, annak is éppen a közepén, a Székelyföldön, ott, ahol az ország szíve s a Vatra Românească ver (bennünket), megfogadtam, hogy nem panaszkodom, mert nem lesz hozzá erőm. Ezt a fogadalmat már be nem tarthatván, elmondom itt egy töredékét annak, amit megéltünk kettesben a Romtelecommal.
2010-08-19: Világfigyelő - :

Kelet-európai orvosok Nyugat-Európába tartanak

A magasabb fizetésért Nyugat-Európába áramló kelet-európai orvosokról, a jelenség által okozott problémáról közölt cikket tegnap a Süddeutsche Zeitung.