Kelet-európai orvosok Nyugat-Európába tartanak

2010. augusztus 19., csütörtök, Világfigyelő

A magasabb fizetésért Nyugat-Európába áramló kelet-európai orvosokról, a jelenség által okozott problémáról közölt cikket tegnap a Süddeutsche Zeitung.

,,Köszönjük, inkább elmegyünk" — ez a mottója 2500 cseh orvos fenyegetésének, akik alacsony fizetésük és a rossz munkakörülmények ellen tiltakoznak. Amennyiben az év végéig nem kapnak jelentős fizetésemelést, felmondanak. Csatakiáltásuk rávilágít a többi közép- és kelet-európai országban is gondot okozó akut problémára. Amióta ezek az államok csatlakoztak az Európai Unió­hoz, orvosok és kórházi ápolónők tömeges elvándorlása figyelhető meg Európa gazdagabb, nyugati felébe. Tá­vozásukkal fájdalmas űrt hagynak maguk után. Csehországban jelenleg hétszáz orvosi állás betöltetlen, vidéken rohamosan apad a háziorvosok száma. Bulgáriában is aggasztó a helyzet. Anna-Maria Boriszova egészségügyi miniszter szerint naponta eggyel kevesebb orvos marad a balkáni országban. Az EU-belépés (2007) óta Romá­niából hatezer orvos, fogorvos és gyógyszerész távozott olyan országokba, amelyek elismerik a román diplomát. Mellettük több mint négyezer ápolónő is hátat fordított az országnak. Románia esete rávilágít a bajok gyökerére. Egy fiatal román orvos fizetése általában nem több 350 eurónál — igaz, a lehető legjobb kezelés érdekében a páciensek ezt a saját zsebükből fizetett hálapénzzel toldják meg. Egy kivándorolt orvos Franciaországban, Angliában vagy Németországban a fenti összeg tízszeresét keresi azonos beosztásban.

A kelet-európai orvoskaravánból Németország is profitál: az érkező fiatalok legalább részben pótolják azokat a német orvosokat, akik a magasabb fizetés kedvéért skandináv országokba vagy Svájcba települnek át. Ezzel együtt tavaly ötezer orvosi állás volt betöltetlen német kórházakban és klinikákon. Az intézmények ezért szinte már lasszóval fogják a jelölteket — például hajlandók kifizetni a kelet-európai jövevények által elvégzendő nyelvtanfolyam költségeit.

A Kelet- és Közép-Európát elhagyó szakemberek egyfajta láncreakciót indítottak be: a Bulgáriában vagy Csehországban megüresedő állásokat Fehéroroszországból, Ukrajná­ból, sőt, Indiából érkező orvosok töltik be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-08-19: Világfigyelő - :

Az MKP a szlovák államnyelvtörvény módosítását szorgalmazza

A szlovák államnyelvtörvény átfogó módosítását szorgalmazza a Magyar Koalíció Pártja (MKP).
2010-08-19: Világfigyelő - :

Második világháború utáni tömegsír Csehországban

Egy II. világháború utáni tömegsírt tártak fel a hatóságok a délkelet-csehországi Dobronínban — közölte tegnap a cseh rendőrség. Meg nem erősített értesülések szerint a sírban tizenöt szudétanémet férfi lehet elhantolva, akiket 1945 májusában cseh civilek gyilkoltak meg. A feltárt sírban csont- és ruhamaradványokat találtak, amelyeket most DNS-vizsgálatnak vetnek alá.