Második világháború utáni tömegsír Csehországban

2010. augusztus 19., csütörtök, Világfigyelő

Egy II. világháború utáni tömegsírt tártak fel a hatóságok a délkelet-csehországi Dobronínban — közölte tegnap a cseh rendőrség. Meg nem erősített értesülések szerint a sírban tizenöt szudétanémet férfi lehet elhantolva, akiket 1945 májusában cseh civilek gyilkoltak meg. A feltárt sírban csont- és ruhamaradványokat találtak, amelyeket most DNS-vizsgálatnak vetnek alá.

,,Az esetet emberölés gyanújával tavaly szeptember óta egy feljelentés alapján vizsgálják a cseh hatóságok" — mondta el Michal Laska nyomozó. A háború után az akkor Sicendorfnak nevezett kisvárosban lezajlott eseményeket Herma Kennel német írónő örökítette meg BergersDorf című könyvében. A könyv cseh fordításban is megjelent, s annak elolvasása után döntött úgy tavaly nyáron Miroslav Mares publicista, hogy feljelentést tesz a rendőrségen.

A feltárás hétfőn kezdődött. ,,Mintegy négyszer négy méteres területen csont- és ruhamaradványokat találtunk" — fejtette ki Laska. Szerinte egyelőre nem lehet megmondani, hogy hány ember maradványai fekszenek a sírban, illetve azok milyen sérüléseket szenvedtek. ,,Természetesen azon leszünk, hogy azonosíthassuk az áldozatokat. Ezt a DNS-vizsgálat tenné lehetővé, s az eredményt összehasonlítanák a Németországban élő hozzátartozók DNS-ével. A városban és környékén élő szudétanémeteket a Beneš-dekrétumok alapján ugyanis szintén kitelepítették a korabeli Csehszlovákiából.

Herma Kennel könyvében azt írja, hogy a gyilkosságokra 1945. május 12—19. között került sor. Egyik este a helyi kocsmában a háború befejezését ünnepelték, s az italozók közül került ki az a néhány személy, aki a gyilkosságot elkövette. Az illetők — ásókkal, csákányokkal, lapátokkal felszerelkezve — először a helyi tűzoltóság épületéhez mentek, ahol bezárva tartották a kitelepítésre váró helyi és környékbeli szudétanémeteket. A németek egy csoportját — állítólag mintegy tizenöt személyt — a település szélére vezették, ahol sírásásra kényszerítették őket. Amikor elkészültek, a németeket agyonverték, illetve lelőtték őket, majd a gödörbe temették az áldozatokat.

Laska szerint az eseményeknek már csak egy valószínű szemtanúja van, de az idős férfi azt állítja, nem emlékszik semmire. Dobronín mai lakosai kortól függetlenül nem szívesen beszélnek a múlt ezen szakaszáról. A település krónikájában, illetve levéltárában a tragédiának nincs nyoma. Az eseményről írásbeli információkat csak a kitelepített szudétanémetek szolgáltattak a hatóságoknak.

A II. világháború után a szudétanémeteket és a magyarokat háborús bűnösöknek nyilvánították Csehszlovákiában, megfosztották őket állampolgárságuktól, elvették vagyonukat. Mintegy 2,5 millió németet telepítettek ki az országból. A szlovákiai magyarokat belső széttelepítésekkel, kényszermunkával, úgynevezett reszlovakizációval és a magyar—szlovák lakosságcsere kikényszerítésével próbálták megtörni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-08-19: Világfigyelő - :

Kelet-európai orvosok Nyugat-Európába tartanak

A magasabb fizetésért Nyugat-Európába áramló kelet-európai orvosokról, a jelenség által okozott problémáról közölt cikket tegnap a Süddeutsche Zeitung.
2010-08-19: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Budapesten készülnek az ünnepre
Több újdonsággal is készül a kormány az augusztus 20-i ünnepségekre: felvonul a Nemzeti Lovas Díszegység, légi parádé helyett hajós felvonulás lesz a Dunán, a rakparton pedig magyar gasztrosétány várja az érdeklődőket. Nagy Anna kormányszóvivő tegnapi tájékoztatóján a tűzijátékról, amelyet három dunai uszályról indítanak, azt mondta: rövidebb, takarékosabb lesz az eddigieknél. Az este 9 órakor kezdődő tűzijáték előtt öt perccel gyújtják meg azokat a gyertyákat, amelyeket a helyszínen 200 forintért lehet megvásárolni, s az abból származó bevételt segélyszerveteken keresztül juttatják el az árvízkárosultakhoz.