Mi, hol, mikor?

2010. augusztus 23., hétfő, Mi, hol, mikor?

Levéltári kiállítás Sepsiszentgyörgyön

A Székely Nemzeti Múzeum és a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár szervezésében augusztus 27-én 18 órától kerül sor a Vedd ezeket az iratokat... című levéltári kiállítás sepsiszentgyörgyi megnyitójára a Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermében.

A Bernád Rita főegyházmegyei levéltáros által rendezett kiállítást Szabó Lajos kanonok méltatja és Pénzes Loránd levéltáros nyitja meg. Közreműködik a Laudate Kamarazenekar. A kiállítás a gyulafehérvári, a szamosújvári, a sepsiszentgyörgyi és a gyergyószentmiklósi római katolikus gyűjtő levéltárak anyagából készült, ezek látványosabb darabjait mutatja be. A tárlat szeptember 17-ig látogatható. Korábban, június 18.―augusztus 20. között a Marosvásárhelyi Egyházművészeti Múzeumban kapott helyet.

Kiállítás

A székelyföldi fiatal képzőművészek vándorkiállítására 18 és 35 év közötti képzőművészek jelentkezését várják szeptember 15-ig a következő e-mail címre: projekt@cstit.ro.

Zene

* A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban augusztus 26-án 19 órától Veszprém város vegyes kara ad hangversenyt. Vezényel: Erdélyi Ágnes karnagy. A neves kórus műsorában főként magyar zeneszerzők művei szerepelnek.

* Sepsiszentgyörgyön a Gyár utcai Krisztus Király-templomban augusztus 28-án, szombaton 19 órától dr. Mészárosné Petrován Mária budapesti orgonaművésznő koncertezik.

* Az Eventus Plus Egyesület és a Kézdivásárhelyi Református Kollégium szeptember 4-ére keresztyén zenefesztivált szervez Itt az idő jeligével. A fesztiválon tíz együttes lép fel a református kollégium udvarán. Nagyváradról, Marosvásárhelyről, Udvarfalváról, Sepsiszentgyörgyről, Barótról, Lemhényből és Kézdivásárhelyről érkeznek a meghívottak. A belépés ingyenes. A koncertekkel párhuzamosan működni fog játszóház gyermekeknek és zöld sátor a Zöld Nap Egyesület jelenlétében. Bővebb információk a www.ittazido.ro honlapon.

Megjelent

a Moldvai Magyarság augusztusi száma, amelyben beszámolnak arról, hogyan terjed a magyar oktatás Csángóföldön, megszervezik a Csángó Fesztivált. Sylvester Lajos bukovinai barangolásának első részét közli a lap, Sántha Attila a moldvai Horló város nevének eredetéről ír. Megismerhetjük egy budai lány élettörténetét is, aki tíz hónapja Magyarfaluban tanít. Érdekes dr. Boros Fortunát ferences régi híradása Berkus János moldvai feljegyzéseiről a XVII. század végéről. Folytatódik néhai Gazda László Vrancea kincseit bemutató sorozata, melyben a fazekasság mozzanatait írja le. Iancu Laura Kápolna című írásában egy örök érvényű életképet vetít elénk.

Megújult Erdőfüle honlapja

Erdőfüle 2009. október 28-án vált le hivatalosan a Bardoccal, Olasztelekkel és Székelyszáldobossal közösen készített honlapról. Azóta friss hírekkel, multimédiás ajánlókkal, a falu értékeit beharangozó turistacsalogatóval várják a www.erdofule.ro honlapon a látogatókat. Innen ajánljuk figyelmükbe a legfrissebb, közösség-összetartó erejű rendezvényt: ,,Idén sem marad el a nagy hagyománynak örvendő szüreti mulatság, augusztus 28-án kerül megrendezésre. Felhívjuk az erdőfülei fiatalság figyelmét, hogy aki szeretne részt venni a mulatságban, jelenjen meg augusztus 22-én 21 órakor a kultúrotthonban tartandó megbeszélésen. Ne hagyjuk feledésbe veszni ezt a látványos és az egész falu életébe színt vivő hagyományt. Ez a nap nem csak a fiatalságnak ünnep, ugyanis az idősek szívében is melegséget kelt, amikor elővehetik szekrényeik rég elfelejtett zugaiból a székely harisnyát, a székely ruhát, majd a felvonuláson büszkén mondhatják szomszédaiknak, ismerőseiknek: ,,A bal első csőszlegény harisnyáját még apám csináltatta nekem!" vagy ,,Az unokám a konfirmáló székely ruhámban csőszleánykodik."

Hitvilág

* Kalkuttai Boldog Teréz Anya ünnepe. A Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedi Mária, világ királynője templomban és a rendházban Teréz Anya születésének századik évfordulóján ünnepséget szervez augusztus 26-án, melyen a szentmisét dr. Jakubinyi György érsek mutatja be.

* Vakációs bibliahét. Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református gyülekezet lelkészi lakásában ma 10 órától vakációs bibliahét kezdődik. Mottó: Jertek, ünnepeljünk!

* Nyár végi Háló-hétvége Felsőcsernátonban. Csü­törtö­kig lehet jelentkezni a nandoralfonz@yahoo.com e-mailen a Háló-hétvégére. Szombaton előadást tart dr. Nagy-György Attila brassó-bolonyai lelkész, majd kiscsoportos beszélgetés, múzeumlátogatás, kézművesség (bútorfestés, nemezelés), sporttevékenységek (méta, pingpong, gombfoci, sakk), néptáncelőadás, táncház, tábortűz, vasárnap szentségimádás, szentmise. Szállás sátorban, a Kö­zösségi Házban vagy panzióban, étkezés a tarsolyból, hozzájárulás az ebédhez felnőtteknek 10 lej, gyermekeknek 5 lej. Érdeklődni a 0751 267 199-es és a 0728 012 250-es telefonon.

Röviden

Tanácsadás. Dr. Kerestély Péter Sepsiszentgyörgyön a Pro Nobis Egyesület székházában (Grigore Bălan tábornok út 41. szám, 16-os tömbház, C bejárat, 1-es ajtó) minden hétfőn 10―13 óráig rákos betegeknek és hozzátartozóiknak tart tájékoztatót terápiás lehetőségekről. Érdeklődni a 0267 314 354-es és a 0757 352 541-es telefonon lehet.

Áramszünet. Kézdivá­sárhelyen az Ady Endre, a Patak és a Kert utcában péntekig naponta 8.30—14 óráig, Nagyajtán ma és holnap 9—16 óráig, Bardocon szerdán és csütörtökön 9—16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Tehetségkutató verseny. Az augusztus 28-i sepsibesenyői faluünnep keretén belül zajló tehetségkutató versenyre várják 7—14 év közötti gyerekek jelentkezését a 0742 562 072-es telefonon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-08-21: Közélet - Paizs Tibor:

Erdélyi prikulicsok (5.)

A Ceauşescu-rendszer meglopott nemzedéke mára szülővé, nagyszülővé nemesedett. Most az unokákon lenne a sor.
2010-08-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, testvér, após és rokon, a feldobolyi születésű
id. BACSÓ GYULA
életének 66. évében türelemmel viselt, hosszas betegség után hirtelen elhunyt.
Szeretett halottunktól 2010. augusztus 24-én 15 órakor veszünk végső búcsút a sepsiszentgyörgyi vártemplomi református temető ravatalozóházában.
Emléke örökké szívünkben él.
A gyászoló család
6491