A középajtai nagy tűzvész

2010. augusztus 24., kedd, Magazin

Hatalmas tűz pusztított Középajtán 1823. április elsején. Negyven portán az épületek teljesen leégtek. A károkon egész Háromszék igyekezett enyhíteni, sokan munkával járultak hozzá az épületek újjáépítéséhez. A szomorú eseményeket több jegyzőkönyvben rögzítették, amelyekből alább ismertetek néhányat.

,,Miklósvárszék Királybírójának, Dániel Elek Úrnak.

Közép Ajtán ezen hónap 1-ső napján történt szerencsétlen tűz által 40 gazdák, azok közül 12 provincia renden levők minden vagyonukból megfosztottak, semmivé lettek, akik annál boldogtalanabbak, és segedelemre méltóbbak, hogy a múlt esztendőben is a jég által minden gabonáik porá tétettek. Meghagyatik azért, hogy a Nemes Székben a már tudva levő mód szerint fa, gabona, vagy pénzbéli alamizsna iránt a jötevő keresztények meg sanálni, a gyülemlő alamizsnát pedig a több szekerekből is amik által küldenek számozás terhe alatt átal venni és a szerencsétlen részen levők között a károsodás mértékéhez ké­pest fel osztani, s ezek miként teljesítettek, a tisztséget bizonyossá tenni el ne mulasszák.

Sepsi Sz. György 14 április 1823 Béldi."

A tűzkárosultak között Mihály Sámuel dulló neve is szerepel, aki a tisztséget tovább nem vállalta, és április 15-én kérte, hogy helyébe mást nevezzen ki a királybíró:

,,Gazdag István Úrnak Közép Ajtára.

A nemrégiben Közép Ajtán történt szerencsétlen tűz által dulló Mihály Sámuel úr is a többi szerencsétlenekkel együtt mind épületéből, mind marháiból, házi portékáiból és gabonájából kipusztulván, eddig folytatott dullói hivatalát tovább nem folytathatja, míg az elpusztult épülete helyett másokat nem épít.

Sepsi Sz. György 1823 1 pr. 20 Béldi".

Mihály Sámuel helyébe Gazdag Istvánt nevezik ki dullónak, aki első jelentését így fogalmazza a királybírónak:

,,A Közép Ajtai égettek számára úgy kaptam a jelentést, hogy a Nagy Ajtaiak, Bölöniek, és Közép Ajtaiak maradjanak hátrább, és most a többi falusiak jöjjenek. Én a rendelést a többi faluba meg is tettem, és a holnapi napon újabban meg fogom minden falusi bírónak parancsolni, hogy két napi éléssel, az péntekre és szombatra jelenjenek meg Közép Ajtán. Az adót újra megparancsoltam a Bölöni bírónak, és a Barótinak is. Hagymási Ilonkát is investigáltam és nekem a bírák és hütösök előtt azt felelte, hogy ő elő nem tudja hozni, mivel nem tudja hogy hol vagyon. Ennél fogva további rendelésig újra kalodába vettetem.

Alázatos szolgája Gazdag István dulló"

Hagymási Ilonkának a férjét gyanúsították a tűz okozásával, aki eltűnt a faluból. Erről csak a fenti iratban van tudósítás, valószínű, hogy Hagymási Ilonkát felmentik a büntetés alól.

Egész Sepsiszékből gyűjtögetnek a tűzkárosultaknak. A Feketeügy melléki falvakból Árkosra gyűjtik az alamizsnát, gabonát és pénzt, amit Barabás János Arkosi Commisárus ad át a kö­zépajtaiaknak. Sepsiszékről szintén gabonát és pénzt gyűjtenek, az Olt melléki falvakból is pénzt és gabonát visznek Középajtára május végén.

A Középajtai tűzkárosultak névsora a következő:

,,Mihály Sámuel, két ház, istáló, szín, állatok és minden házi portéka. Az épületek újraépítéséhez kell 500 szál gerenda.

Gyárfás Mihály, két ház, és minden házi portékák, kell 100 gerenda és 50 léc.

Bokor János, csűr, istáló, szekér, szín és minden házi portékák, szükséges 100 gerenda és 80 léc.

Pozna Mihály, ház, csűr, sertésól, 30 veder bor és egyéb házi portékák. Szükséges 220 fa és 100 léc.

Gergely János, ház, csűr és egyéb házi portékák, szükséges az ujraépítéshez 220 szál fa és 190 léc.

Dobra György, ház, csűr, istáló, kelletik 140 fa és 100 léc.

Vántsa János, kender és egyéb portékák, a ház nem égett le, a kár 27 R. Forint.

Vajda János, 1 szekér és gabona, a kár 20 R. For.

Mészáros István, ház pince és egyéb házi portékák, szükséges 100 szál fa és 50 szál léc.

Szebeni Bokor, ház és egyéb házi portékák, szükséges 120 fa és 60 léc.

Kicsi Mihály, ház csűr, házi portékák, 175 fa és 25 léc szükséges.

Kicsi János, ház és a benne lévő portékák, szükséges 100 fa és 60 léc.

Ezek az tűzkárosultak a provincialisták részéről valók, és nekik kára összesen 5323 R. Forintot tesz ki."

A gyalogkatonák névsora:

,,Benkő Sámuel és Jósef kár 95 R. For., Szabó Jósef 35 R., For. Nagy Györgyné 1342 R. For., Benkő József két ház 100 R. For. kár, Szőts Ferentz 325 R. For. kár, Kisgyörgy Mihály 325 R. For. kár. Szőts Ferentz 325 R. For. kár, Kisgyörgy Mihály 325 R. For. kár, Vágó István 60 R. For. kár, Szabó István 377 R. For. kár, Kovács István 589 R. For., Kovács Mihály 714 R. For. kár, Csiki Ferentz 323 R. For. kár, Intze György 50 R. For. kár, Dombi Sándor 25 R. For. kár, Szép István és Jósef két ház, 125 R. For. kár, Botz fiak jószága 50 R. For. kár, Kósa György 728 R. For. kár, Benkő Jóseffné 619 R. For. kár, Vágo István 283 R. For. kár, Kisgyörgy Jósef 332 R. For. kár, Kisgyörgy András 211 R. For. kár, Szőts Dániel 195 R. For. kár, Szőts Istvánné 323 R. For., Simon István és Dániel 40 R. For. kár, Dombi Jósef 81 R. For. kár, Benkő Márton 40 R. For. kár, Márk Sámuel 90 R. For. kár."

A gyalogkatonák középajtai lakosok voltak, akik kötelesek voltak katonáskodni. A gyalogkatonák kára összesen 8342 R. For.-t tesz ki.

A huszárkatonák névsora:

,,Nagy István 355 R. For. kár, Kövér Sámuel 974 R. For., Veress István 90. R. For."

Miklósvárszék falvainak lakói segítettek a károsultak házainak felépítésében, kiknek névsora a következő:

,,Bölön: Gurguly János, Vántsa János, Bajkuj György, Karátsony János, Rab Mihály, Kováts Mihály, Kérész Ferentz, Boldizsár Gábor, Kelemen Lázár, akik 2 napot dolgoztak.

Nagy Ajta: Timár Péter, Szakáts Dániel, Orbán Jóssef, Baló Bálint, Imreh Albert, Lovász Jóseff, Udvari Mózes, szintén két napot dolgoztak a tűzkárosultak megsegítésén.

Barotról június 8-án: Csiki Ambrus, Beke Sámuel, Salai János, Boér János, Szakáts Jó­seff, Péter Ambrus, Balog Sámuel, Szabó Ferentz, szintén két-két napot dolgoztak a saját élelmezésikkel.

Miklósvárról júl. 9-én: Füzes Márton, Csatlós János, Tüzes Gábor, Gyenge Jóseff, Tüzes György, Barabás Péter, Gál Jóseff, Sipos Ferentz, Tüzes István, Dimén István, Kováts László, Jakab János, szintén két-két napot segítkeztek.

Szárazajta, júl. 10.: Bardotzi Simon, Gróza János, Vántsa János, Gatza János, Pusztai György, Bardotzi János, két-két nap segítség.

Bölönből júl. 10-én: Boldisár Soma, Harai János, Boldisár János, Kováts Mihály, Siga István.

16-án Nagyajtáról: Meltzer Ambrus, Timár Péter, Kádár István, Német Albert, Baró István.

Üveg Csürből: Drágomir János, Stojka Nekuláj, Drágomir György, Rátz Antal, akik szintén két-két napot dolgoztak."

A munkálatokért Mihály Sámuel felelt, akit kineveztek mint építtető komisáriust.

Az építkezéshez szükséges fát a nagyajtaiak és a bölöniek vitték, akiknek névsora a következő:

,,Nagyajta: Bihari József, Varga János, Dersi Mihály, Szebeni György, Kóródi István, Dersi András, Dersi István, Szász János, Varga András, Lőrintz Ferentz, Benedek Jóseff, Léta Mihály, Benedek Mihály, Varga István, Magyari János, Bihari Ferentz, Sorbán Bokor, Katona János, Molnár István, Mertzer István, Dersi Ferentz, Biró Jóseff, Szebeni Simon, Pál Tamás, Baló Jóseff, Bartha István, Groza Péter, Benedek Jóseff. Ezek vittek fejenként két kifaragott gerendát."

Bölöniek, akik fát vittek a középajtaiaknak, akik tűzkárt szenvedtek:

,,Kováts István, Ketskés Jóseff, Csiki Jóseff, Puskás Moses, Bajkuj Nikoláj, Intze István, Csiki István, Eveges Mihály, Kölesi Nikuláj, Dendero Nikuláj, Pakulár György, Kováts Ferentz, Szőts János, Puskás György, Fekete Demeter, Szőts János, Huszár Péter, Barles András. Hogy a fenti emberek a fát átadták, arról igaz hitem szerint bizonyságot teszek, Bálint Jósef megbízott."

Az összefogás példamutató volt, Miklósvárszék minden lakója próbált valami módon segíteni a szerencsétlenül járt embereken. Aki kézi munkával nem tudott segíteni, az pénzadományt vagy gabonát adott a rászorulóknak. Az asszonyok szőtteseket és egyéb, általuk készített, házi termékeket adományoztak. Háromszék nemesemberei és földesurai is tekintélyes adományokat juttattak a középajtaiaknak. Így sikerült rövid idő alatt újraépíteni Középajta leégett házait.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-08-24: Kultúra - Sylvester Lajos:

Százlábúak a Gyimesekben, 2. (Nyári barangolások)

Szekértúrára készen. Előtérben a Virág házaspár kétéves gyerekükkel
A Virág házas- és táncospár háromszéki megkapaszkodása
Virág Endrével Nagygyimes mellett, Borospatakán folytatjuk megkezdett beszélgetésünket. A táncszakelőadó Szászrégenben született, de Sepsiszentgyörgyön él harminchárom éve. Most 43 éves. A Háromszék Táncegyüttes tagja volt, és most is az. Három évvel ezelőtt átment a Kovászna Megyei Művelődési Központhoz. Ott dolgozik mint táncszakelőadó. Jánosi József nyugdíjba vonulása után az ő helyét pályázta meg.
2010-08-24: Magazin - :

Fehérre meszelik az Andok csúcsait

Hegycsúcsokat meszel fehérre a perui Andokban Eduardo Gold feltaláló és csapata, hogy ezzel is lassítsa a gleccserek pusztulását.