Fehérre meszelik az Andok csúcsait

2010. augusztus 24., kedd, Magazin

Hegycsúcsokat meszel fehérre a perui Andokban Eduardo Gold feltaláló és csapata, hogy ezzel is lassítsa a gleccserek pusztulását.

Gold ezzel az újszerű gondolattal került be a Világbank 100 ötlet a bolygó megmentésére nevű, 2009-es pályázatának huszonhat nyertese közé. A férfi három, Dél-Peruban található csúcsot, azaz összesen mintegy 70 hektárnyi felületet mázolna fehérre: ebből kéthektárnyi területet vett kezelésbe eddig a kis csoport. A festékpöttyös emberek négyezer méterrel a tenger szintje felett kannákból öntik a meszet a hegycsúcsokra.

A természettudományos képesítéssel nem rendelkező ötletgazda szerint a működési elv egyszerű: a felület fényvisszaverő képességének megváltoztatásán alapul. A fehérre meszelt csúcsokról ugyanis a nap sugarainak nagy része visszaverődik, a körülötte lévő terület hőmérséklete hűl, így akár kialakulhat egy mikroklíma, és lelassulhat a gleccserek olvadása. A helyiek számára is különösen fontos a kísérlet, ugyanis ez a vidék már nem alkalmas növénytermesztésre, így egyetlen bevételi forrásuk az állattartás, ehhez viszont vízre van szükség, amelyhez a tünedező gleccserek segítségével jutnak. A világ trópusi övezetben található gleccsereinek 70 százaléka van Peruban, de a globális felmelegedés következtében 22 százalékuk olvadt el az utóbbi 30 évben — olvasható a Világbank egy 2009-es jelentésében.

Ez a kétségbeejtő tény ösztönözte Goldot arra, hogy tegyen valamit a folyamat visszafordításáért. A kételkedőknek pedig azt üzeni, hogy inkább vállalja a bukást, de elmondhatja, megpróbált megoldást találni, és nem nézte ölbe tett kézzel a környezet pusztulását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-08-24: Magazin - Józsa Lajos:

A középajtai nagy tűzvész

Hatalmas tűz pusztított Középajtán 1823. április elsején. Negyven portán az épületek teljesen leégtek. A károkon egész Háromszék igyekezett enyhíteni, sokan munkával járultak hozzá az épületek újjáépítéséhez. A szomorú eseményeket több jegyzőkönyvben rögzítették, amelyekből alább ismertetek néhányat.
2010-08-24: Magazin - :

A világ legjobban kereső írója

James Patterson jelenleg a világ legjobban fizetett írója, a Forbes magazin szerint az amerikai regényíró (főként bűnügyi sorozatokat ír, és őt tartják az első e-könyv milliomosnak is, azaz neki sikerült először egymillió példányt eladni egy e-könyvből — szerk. megj.) évi 70 millió dollár bevételre tesz szert.