Falunapok KézdiszentlélekenMegújult a művelődési ház

2010. augusztus 24., kedd, Közélet

A perkői búcsú mellett az idei háromnapos kézdiszentléleki falunapokon felavatták a kívül-belül felújított művelődési házat, és megünnepelték a községi könyvtár alapításának ötvenedik évfordulóját. A Petőfi Sándor Művelődési Ház nagytermében mintegy háromszáz helybeli, illetve határon túli meghívott volt jelen.

Az ötvenes évek elején épített művelődési otthon 2007. augusztus 18-án vette fel a legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor nevét. Az épület felújítását 2009-ben kezdték Tódor Előd képzőművész és olajkép-restaurátor tervei alapján. A külső színtervezés és a belső struktúrák kialakítása is a székelyudvarhelyi származású, másfél éve Kézdivásárhelyen élő fiatal képzőművész munkája. A bejárat fölötti részen tanácskozótermet és négy vendégszobát alakítottak ki. Balogh Tibor polgármester köszöntőjében a folytonosságot, a közösségépítést és falufejlesztés fontosságát emelte ki, köszönetet mondva mindazoknak, akik hozzájárultak a kultúra hajlékának felújításához, külön köszönve meg Budapest XI. kerülete önkormányzatának ajándékát, a hangosítóberendezést. A Boldog Özséb Plébánia kézdivásárhelyi és kézdiszentléleki fiatalokból verbuvált, Salus nevű ifjúsági zenekarának fellépése után a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatójának üzenetét Lokodi Anikó tolmácsolta, és átnyújtotta a megyei könyvtár ajándékát. Csüdör Katalin, a 2006. augusztus 21-e óta a Kemény Zsigmond nevét viselő, ötvenéves könyvtár vezetője díszoklevelet és a falunapokra megjelent Kézdiszentlélek Képes Albumát adta át a volt könyvtárosoknak: Fekete Mária, Borcsa Ágnes, Tóth Lenke, Kanabé Erzsébet és Molnár Barnabás. A leghosszabb ideig, huszonöt évig Kanabé Erzsébet vezette a könyvtárat. A könyvtárigazgató köszönetet mondott a megyei könyvtár volt és jelenlegi igazgatójának, Kiss Jenőnek és Szonda Szabolcsnak, valamint Szabó Ferencnek, Budapest XI. kerülete önkormányzati képviselőjének, a község díszpolgárának a könyvállomány gazdagításáért. Idén a Kézdiszentlélekért elismerő címet az elmúlt évtizedekben az egészségügy, művelődési élet és sport terén kifejtett önfeláldozó munkájáért Szász Anna nyugalmazott szülésznő, Gergely Zoltán iskolaigazgató, a Perkő és a Borsika néptáncegyüttes vezetője, valamint Bartók Imre egykori kiváló sportoló és edző kapta. Az ünnepség a népszerű budapesti előadópáros, Tóth Éva és Leblanc Győző fellépésével ért véget, akik operettslágerekkel és nótákkal szórakoztatták a közönséget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-24: Közélet - Bokor Gábor:

István népe nem veszhet

Zsúfolásig megtelt a kovásznai katolikus templom a vasárnapi búcsún. Tucatnyi lelkész foglalta el az oltár előtti helyeket, a templomhajóban állóhelyet is alig lehetett kapni. A szentmisét Vass Ince lelkész celebrálta, prédikációt mondott Kacsóh Sándor plébános.
2010-08-24: Máról holnapra - Bogdán László:

Hazatoloncolt romák

Az uniós törvények előnyeit kihasználva az elmúlt években hatalmas romániai roma tömegek lepték el Nyugat-Európát, főleg Olaszországot és Franciaországot, a nagyobb városok mellett barakkvárosokat létrehozva, és magatartásukkal, állandó bajkavarásukkal, lopásokkal, nemi erőszakkal, gyilkosságokkal sok gondot okozva a hatóságoknak, de a nyugaton munkát vállaló romániai állampolgároknak is, nem éppen öregbítve Románia amúgy sem túl fényes hírét és nevét.