Hazatoloncolt romák

2010. augusztus 24., kedd, Máról holnapra

Az uniós törvények előnyeit kihasználva az elmúlt években hatalmas romániai roma tömegek lepték el Nyugat-Európát, főleg Olaszországot és Franciaországot, a nagyobb városok mellett barakkvárosokat létrehozva, és magatartásukkal, állandó bajkavarásukkal, lopásokkal, nemi erőszakkal, gyilkosságokkal sok gondot okozva a hatóságoknak, de a nyugaton munkát vállaló romániai állampolgároknak is, nem éppen öregbítve Románia amúgy sem túl fényes hírét és nevét.

A két szó: ,,román" és ,,roma", közel áll egymáshoz, s a felingerelt, nem épp idegenszeretetükről ismert olasz és francia őslakosok nagyon sokszor nem is érzékelik a különbéget, mindenkit egy kalap alá vesznek, aki Romániából jött. Mivel az országban tartózkodó, beilleszkedni képtelen romániai cigányok száma is bizonytalan, néhány éve az olasz hatóságok számbavételüket tervezték, de maga a tény is őrült felháborodást váltott ki a szavakban humanista unióban, ellenzői diszkriminációnak tartották, s egyre több szó esett a sokszor még nomád roma tömegek elkerülhetetlen integrációjáról is. A botrányok célkeresztjébe kerülő Románia is lelkesen támogatta az elképzelést, integrációs stratégiát dolgoztak ki, de az öt különféle, egyébként komoly programtervből csak egyet kezdtek meg, ez eddig mintegy 25 millió euróba került, azonnali hatásait még nem látni, s a helyzet sem nagyon változott… Az állandó botrányok, tolvajlások, nemi erőszak, gyilkosságok miatt a népszerűségét féltő Sarkozy francia államfő, meglovagolva a ― már az arab bevándorlók növekvő száma miatt is erősödő ― nyugtalanságot, szokatlan lépésre szánta el magát, megkezdte a Franciaországban állandó bajt keverő romániai és bulgáriai romák hazatoloncolását. Pénteken érkezett meg az első szállítmány, a felhergelt romák egy része, a repülőkről leszállva, szóba sem állt az újságírókkal, káromkodtak, szidták a francia elnököt, s mindenkit ,,megnyugtatva", hogy azonnal fordulnak is vissza, nekik ehhez joguk van, itthon pedig nem lehet élni… A diplomáciai vitákat is kiváltó lépésről Besson francia bevándorlási miniszter kifejtette, hogy ,,…nincs szó kollektív kitoloncolásról, a kiutasítások egyéni alapon történnek". Az utóbbi napokban több mint 40 illegális cigánytelepet számoltak fel Franciaországban, s mintegy 700 személy ,,szabad akaratából" tér haza, miután személyenként 300 (gyermekekként 100) euró hazatérési támogatást kapott. A miniszter elismerte, a kitoloncoltak uniós tagországok állampolgárai lévén, bármikor visszatérhetnek, viszont nem tartózkodhatnak illegálisan Franciaországban. Biometrikus azonosítást terveznek, hogy kiszűrhessék a már támogatásban részesülteket, akik újra nem kaphatnak 300 eurót. Theodor Baconschi román külügyér figyelmeztette Franciaországot, hogy a romákat ne ,,kollektív módon" és ,,etnikai alapon" utasítsák ki, ez ugyanis súlyosan sértené a személyek szabad mozgását garantáló uniós törvényeket. A romák ottléte viszont az uniós országok nyugalmát és a közbiztonságot sérti. Az egyetlen megoldás, az integráció pedig egyre távolabbra kerül, bizonytalan ködkép a romló európai kedélyek láthatárán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-24: Közélet - Iochom István:

Megújult a művelődési ház (Falunapok Kézdiszentléleken)

A perkői búcsú mellett az idei háromnapos kézdiszentléleki falunapokon felavatták a kívül-belül felújított művelődési házat, és megünnepelték a községi könyvtár alapításának ötvenedik évfordulóját. A Petőfi Sándor Művelődési Ház nagytermében mintegy háromszáz helybeli, illetve határon túli meghívott volt jelen.
2010-08-24: Közélet - :

Frunda György távolmaradással tiltakozik (Ismét szenátus előtt az ANI-törvény)

Nem vett részt az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) törvényének szenátusi szakbizottsági vitáján, és nem lesz jelen a plénum szavazásán sem Frunda György RMDSZ-es szenátor.