Szlovákia—MagyarországAmit nem szabad az elnöknek, azt szabad Sólyomnak

2010. augusztus 24., kedd, Világfigyelő

Sólyom László révkomáromiak gyűrűjében

A szlovák—magyar kapcsolatokról közölt kommentárt Sólyom László révkomáromi koszorúzása kapcsán a Sme pozsonyi liberális napilap tegnap. A régi római mondást — Quod licet Iovi, non licet bovi (amit szabad Jupiternek, nem szabad az ökörnek) — vasárnap óta úgy lehetne módosítani, hogy amit nem szabad az elnöknek, azt szabad Sólyomnak. A magyar államfő egy éve magánemberként még nem beszélhetett a révkomáromi Szent István-szobor előtt. Sólyom Lászlóként azonban a Szlovák Köztársaság már megengedte neki ezt — jegyzi meg a lap.

Ha Európában valaki nem tudta, hogy az unión belül Szlovákia és Magyarország viszonya a leginkább konfliktusos, akkor azt egy éve megtudhatta. A komáromi hídon történt incidenst a külföld egy 19. századbeli vitaként fogta fel — groteszk, provinciális, de nagyon veszélyes. Tény, hogy Szlovákia és Magyarország kapcsolatai hosszú távon hullámvasúton mozognak. Ezt az állapotot az egyik ország sem tudja saját erejéből megváltoztatni: ahogy Horn Gyula magyar kormányfő nem tudta meciartalanítani Vladimír Meciart, úgy Mikulás Dzurinda és Iveta Radicová szlovák kormányfők sem tudják orbántalanítani Orbán Viktort — véli a lap. Az újság szerint egyvalami kizárólag a mai szlovák koalíció kezében van: csak tőle függ az, hogyan fog viselkedni a nemzeti kisebbségek és a magyar kisebbség irányában. Ha Marek Madaric nyelvtörvénye valami jót is hozott, akkor csak annyit, hogy tüzetesen foglalkozott vele Knut Vollebaek, az EBESZ főbiztosa. Megállapította, hogy, ha Szlovákia védi az államnyelvet, akkor az egyensúly biztosítása érdekében módosítania kellene a kisebbségi nyelvhasználati törvényt is. És ami a lényeges, egy komplex kisebbségi jogokat szabályozó törvény elfogadását is javasolta. A szlovák vezetésnek ezzel a lehető legjobb tanácsot adta. Ha a kisebbségek jogállása úgy módosulna, hogy tagjaik biztosítékokat kapnának arra nézve, hogy jogaikat teljes mértékben elismerik és tiszteletben tartják, akkor mindaz, amit Orbán és társai tesznek, lényegében elveszítené jelentőségét — fejti ki a lap. Radicová kormányának programnyilatkozata, illetve a kulturális miniszter kijelentései azonban azt jelzik, hogy a koalíció csak a kisebbségeket feleslegesen zaklató korlátozásokat kívánja eltörölni. Ez biztos, hogy helyes és dicséretre méltó, de nem elegendő. A koalícióban vannak politikusok, akik tudatosítják, hogy tovább kell lépni. A kérdés az, elegen vannak-e arra, hogy ezt keresztülvigyék — zárja írását a lap.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-24: Közélet - Sylvester Lajos:

Kőrösi Csoma Sándor diófái (Határhelyzetek)

Csomakőrösi szobor- és templomnéző után magyarhoni vendégeinkkel az emlékházat is felkeressük. Javaslom, hogy egyúttal tekintsük meg Csoma Sándor közeli diófáit is, hisz meglehet, utoljára látjuk, mert olyasmiket olvasok, hogy a két védetté nyilvánított diófa-matuzsálem ágai bármikor letörhetnek, ezért a korona mielőbbi visszavágása szükséges. Ezt a kovásznai polgármesteri hivatal és a katasztrófavédelem szakemberei állapították meg, és írásbeli folyamodvánnyal fordultak a megyéhez a fák koronájának visszametszése végett.
2010-08-24: Világfigyelő - :

Tárgyalóasztalhoz ültek (Kárpátalja)

Az októberi ukrajnai helyhatósági választásokkal kapcsolatos esetleges együttműködésről kezdett egyeztető tárgyalásokat tegnap Beregszászon az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ).